Simán lehet, hogy a párkapcsolati bakijaid mögött ott vannak a szüleid is

18/09/25 kedd
ujnemzedek.hu
Ha valami visszatérő bibi van a kapcsolataidban vagy a szexuális életedben, nem lehetetlen, hogy a szüleidnek is köze van a dologhoz.

A szóösszetétel Dr. Erika Schwartz-tól származik, aki 30 éve dolgozik párokkal, és most a Daily Mailben írta meg a hosszú évek tapasztalatait. Amelyek röviden így foglalhatóak össze:

a családi minták igen valószínű, hogy átszövik a párkapcsolatainkat és a szexuális életünket.

Az a titokzatos szexuális DNS

Vagyis ahogy a szüleink kifejezték egymás felé a szeretetüket/gyűlöletüket, az igen valószínű, hogy komolyan rányomta a bélyegét a mi kapcsolataibkra is. Dr. Schwartz a cikkben kifejti, hogy ugyan baromi nehéz egyáltalán elképzelnünk a szüleinket hősszerelmesként, de ha jobban meg akarjuk érteni a saját párkapcsolati gügyeségeinket, akkor muszáj lesz.

Merthogy ez - a doki szerint - számunkra automatikus példaként szolgált. Sőt, érdemes megnézni, a mi testparáinkat nem okozhatja-e vajon az, hogy valamelyik szülőnk mennyire és hogyan volt elégedett/elégedetlen a testével.

A szexuális DNS tehát annyit jelent, hogy mennyire tudjuk - a felmenőink e területen mutatott viselkedésének tükrében - érzékelni és értékelni az intimitást, a szeretetet, az érintést - és igen, azt is.

Képtalálat a következőre: „love gif”

A szülők nyíltsága lehet sok, lehet kevés

A doki számos példát hoz - pl. arra, hogy egy fiúgyermeknek anyukája hogy lesz képtelen megbirkózni azzal, hogy gyermeke felcseperedik, és ezt az apa hogy kompenzálja szimpla versengéssel. Para? Hát akkor a másik véglet is az: amikor a fiúgyermek a szülők közt tapasztalt teljes körű hűvösség és távolságtartás miatt egy érzelmileg elutasító párt választ magának - akkor is, ha tudja, hogy valami nem stimmel.

Van megoldás

A szakértő szerint azonban sosem késő elkezdeni melózni magunkon. Például - ami sokaknál szégyen - igyekezhetünk nyíltan beszélni a párunkkal arról, ami minket hátráltat a kiteljesedésben - de ne a szülőket szidjuk, hanem a saját érzéseinket adjuk át. A duzzogás csak a távolságot növeli...

Szóval te hogy érzed, rendben van a párkapcsolatod?

Kiemelt kép: Pixabay