Saját pecóra raknak félre a magyar fiatalok - de hogyan?

17/10/10 kedd
ujnemzedek.hu
Az egyik fele spórol - a másik nem. Te melyik csoportba tartozol?

Utazás, fogyasztási típusú kiadások, lakáscélok - erre tesz félre egy magyar fiatal. Jól hallottad: az Intrum Justitia Európai Fogyasztói Fizetési Jelentéséből az derül ki, hogy a megkérdezettek 51%-a spóról havi szinten, és közülük is 38% azzal a határozott céllal teszi ezt, hogy saját otthont tudjon vásárolni.

Takarékoskodás

Az ember nem is gondolná, de aa korosztálynak kiemelten fontos, hogy minden hónapban félre tudjanak tenni - 30%-uknál például előfordult olyan eset, amikor rossz pénzügyi helyzete miatt vissza kellett költözniük a szüleikhez. Ezzel egyidejűleg
utazásra és egyéb fogyasztási jellegű kiadásokra sokkal kisebb mértékben spórolnak, mint Európa más országaiban.

Képtalálat a következőre: „money gif”

Hol tartják a pénzt?

A magyarok elsősorban készpénzben tartják a megspórolt pénzüket, és kifejezetten igaz ez a fiatalokra is. A második legnépszerűbb megtakarítási forma a megtakarítási számla, amivel a fiatalok fele rendelkezik. Míg Európában a fiatalok körében kedvelt megoldás, hogy a pénzüket részvényekbe fektetik, addig itthon mindössze 6% választja ezt az opciót.

A reprezentatív felmérés adatai alapján az is elmondható, hogy közel feleannyi magyar fiatal rendelkezik hitelkártyával, mint Európa más országaiban a hasonló korcsoportba tartozók.