Rakd csak el az aprót

19/01/21 hétfő
ujnemzedek.hu
Egyetemistaként, a szülővárosunkból elköltözve szembesülünk talán leginkább azzal, hogy bizony, a saját kezünkben van a megélhetésünk. Íme egy-két tipp, hogy miről kell leszoknod ahhoz, több maradhasson a zsebedben diákként

Dohányzás

Tudjuk, hogy amikor összeadja valaki, hogy az elmúlt évek cigipénzéből „már kocsit vehettél volna”, akkor azt mondod, hogy „azt a pénzt, amit Te dohányzásra költesz, más ember másra költi, így se neki, se neked nincs kocsid”. Viszont! Gondolkodtál-e már azon, hogy mennyi más dologra költhetnéd azt a pénzt, amit most a cigire és az egészséged „rongálásra” költesz?

Alkohol

Szintén nagyon káros és szintén nagyon drága szenvedély. Tudjuk, hogy „az üdítő is drága”, de abban talán mégis egyetértünk, hogy valahogy mégsem az üdítőkre költjük el a bulikban a diákmelóval összekapart ezresünket, mikor meghívunk valakit egy koccintásra.

Impulzusvásárlás

Ha a kassza előtt, sorban állás közben vettél már rágót, akkor tudod, hogy mire gondolunk: nem írtál listát a vásárlás előtt, vagy olyan dolgot is veszel, ami nincs a listádon. A „sok kicsi, sokra megy” elv nagyon is működőképes ilyen szempontból. Persze, biztos vannak olyanok is, akik tudatosan, kizárólag a rágó miatt mennek be a boltba.


Fotó: Pixabay

Ingyen dolgok kifizetése

Te is szoktál ilyet csinálni? Tuti nem? Tudod, amikor például nem viszed vissza időben a könyvtári könyvet és ki kell fizetni a késedelmi díjat. Ugye. Ilyesmikre gondolunk. Egy kis figyelmességgel és egy klassz naptárral ezek többnyire kiküszöbölhetőek.

Ruhavásárlás: „csak úgy”

Nem csak lányok esetében. Bizony. Hiszen plusz egy teremcipő például ugyanolyan drága tud lenni, mint egy 20. csizma (no offense). Gondoljuk át, hogy mikor, mit szeretnénk vásárolni és ha például csak egy alkalomra szeretnénk az adott öltönyt vagy ruhát megvenni, nem biztos, hogy a legdrágább üzletben érdemes nézelődni.

Étterem

Ennünk csak kell” – tartja a mondás és igaza is van. Hiszen kajálni jó. Viszont heti háromszor (vagy többször ugye) étteremben enni, csak mert „kényelmesebb”, mint otthon, magunknak elkészíteni, már jelentős anyagi költséggel jár. Pedig a saját magunk által készített bolognai, valahogy mindig finomabb… Nem igaz?

Mit gondolsz?

Forrás: savethestudent