R. I. P. JPEG - itt egy sokkal jobb képformátum!

18/03/22 csütörtök
ujnemzedek.hu
A HEIF-formátumú képek jobb minőségűek és kisebb helyet foglalnak - ráadásul hangot és mozgóképet is tárolhatunk így.

A jó öreg .jpg képformátum, vagyis a JPEG felett bizony egy kissé eljárt az idő. Egészen pontosan 26 éve szabványosították, és azóta hihetetlen karriert futott be. De semmi sem tart örökké, máris itt a trónkövetelő: a HEIF.

Ezt a technológiát (High Efficiency Image Format - kb. "nagy hatékonyságú képformátum") az iOS egy ideje már támogatja, és az ezután megjelenő androidos készülékek egy részével is kompatibilis lesz. Most pedig a Microsoft is bejelentette, hogy idén tavasztól a Windows 10 is támogatni fogja. 

Oké, de végül is mivel körözi le a HEIF a JPEG-et? Leginkább a méretével: ugyanis akár 50 százalékkal kisebb fájlméret mellett is képes ugyanolyan képminőséget nyújtani, mint a JPEG. Olyannyira, hogy a HIEF-nek 8 bites helyett 16 bites a színreprezentációja. Plusz a PNG-hez és GIF-hez hasonlóan támogatja az áttetszőséget, és a HEIF-fájlokban több felbontásban is menthető ugyanaz a kép. 

De van még valami, ami igazán izgalmasan hangzik. Egy HEIF-fájlban ugyanis nem csak egy kép, hanem egész galériák is tárolhatók. Sőt, videó és audió tartalom is tárolható benne. A dolog inkább hasonlít valamiféle "konténerre", amibe nagyon sok mindent betárazhatunk.

Tehát egyetlen HEIF-fájlban akár egy videókból álló galériát is tárolhatunk, hanggal együtt.

A Microsoft mostani közlése szerint tavasszal kezdik a frissítést, és legkésőbb a nagy őszi frissítéssel minden felhasználóhoz elér az új technológia. Egy kis szépséghibája van azért a dolognak: egyelőre csak olvashatóak lesznek ezek a képek, szerkeszteni Win10 alatt nem tudjátok a HIEF-fájlokat. 

A Google már korábban bejelentette, hogy az Android következő, P jelű verziója támogatni fogja az új formátumot, azonban itt is van egy kis probléma, mivel a hardverek gyártóinak meg kell vásárolniuk a HIEF-licencet. Az Apple-nél már korábban megoldották, hogy az iPhone-okba kerülő chipek "értsék" az új formátumot. Az androidos készülékek piacán azonban sokkal több gyártó van jelen, így itt az elején még biztosan nem lesz képes kezelni minden készülék az új formátumot. Valószínű, hogy a csúcskategóriás androidos mobilok kompatibilisek lesznek a HIEF-fel, a közép- és alsó kategóriások még egy darabig nem.

Forrás: howtogeek.com