Pszichológiai tények, amiket sokszor figyelmen kívül hagyunk a hétköznapokban

18/02/01 csütörtök
ujnemzedek.hu
A tudósok egyik legkedveltebb területe manapság is az agy és az agyműködéssel kapcsolatos titkok. Számos új felfedezést tettek az elmúlt pár évben, voltak köztük olyan általános dolgok is, amikkel naponta találkozunk, mégsem tulajdonítunk nekik nagy jelentőséget.

Nem is gondolnád, hogy olykor te is igazolod a pszicholóiai tényeket a hétköznapjaidban. 

1. Lecsökkentjük a barátaink számát. Az agyunk egyszerűen limitálja a barátaink számát. A közösségi felületeken rendelkezhetünk óriási követőbázissal és sok baráttal, a való életben maximum 20 emberre korlátozódik le az igazi kapcsolattartás és érdeklődés. Agyunk egyszerűen nem tud több embert befogadni, ennek magyarázata a Dunbar’s szám elmélete.

blanket cheerful cup embracing enjoy friends friendship glasses hobby joyful lake looking relationship smiling together togetherness two unity water people girls women happy
Fotó: Stocksnap

2. Kutatások bebizonyították, hogy egyesek fantasztikus matematikai képességekkel születnek. Ezért is van az, hogy valaki képes komoly eredményeket elérni ezen a területen, másoknak meg egy egyszerű egyenlet is komoly fejtörést okoz. 

3. Az éneklés csökkenti a szorongást és segít a depresszió elleni küzdelemben.

4. A bél és az agy idegrendszere összekapcsolódik . Ez az oka annak, hogy néhány érzelem azonnal befolyásolja a gyomrot. A legnagyobb befolyást a stressz okozza, de ezt nagyon sokan tapasztalják is.

5. A barátok hiánya ugyanolyan veszélyes lehet, mint  a dohányzás. A tudósok kapcsolatot fedeztek fel a magány és a fehérje koaguláció szintje között, amely szívrohamot vagy stroke-ot okozhat.

6. Vannak, akik genetikailag hajlamosabbak pesszimistának lenni, és a negatív eseményeket élénkebben érzékelni, mint mások. Viszont azt is alátámasztották a kutatók, hogy a negatívitásra hajlamosabb ember is megtanulhatja, hogyan legyen optimista. Ehhez nem kell ilyen tulajdonsággal születnie. 

7. Az emlékeink is változnak, ahogy mi magunk is. Amikor elmesélünk egy régi emléket, valahogy mindig módosítunk rajta egy picit. Ez azért van, mert agyunk nem képes felidézni múltunk minden apró részletét. Ezt úgy oldaj meg, hogy az általa legkézenfekvőbb emlékekkel tölti ki azokat a bizonyos hiányos részeket. Innentől kezdve pedig a módosított emléket hisszük megtörténtnek. 

8. Jobban érezzük magunkat, ha mindig van mit csinálnunk. Ez elsőre viccesen hangzik, hiszen a legtöbben szeretünk vasárnap lustálkodni egy kicsit. Na, de az agyunk másképp gondolkodik. Egy egyszerű példa: épp megérkezel a repülőddel a reptérre és át kell sétálnod a csomagjaidért a csomagkiadóba, ami összesen tíz percet vesz igénybe. Pontosan kitöltötted az időd, míg érted nem jöttek a reptérre - elégedettséget érzel magadban. A másik eset, amikor épp a csomagkiadó előtt sétálsz el, miután leszálltál és azonnal fel tudod kapni a csomagod, de így a megmaradt tíz percben csak unatkozni fogsz, míg kiérnek érted az ismerőseid. 

9. A születésüktől fogva vak emberek soha nem fognak skizofréniától szenvedni.

10. Számos tanulmány kimutatja, hogy az emberek gyakran eltúlozzák saját pozitív tulajdonságaikat. Jó példa erre, hogy a legtöbben jobbnak tartjuk magunkat munkatársainknál és azt gondoljuk sokkal keményebben dolgozunk náluk.

11. Ha túl óvatosak vagyunk és "B" tervet és további terveket dolgozunk ki, akkor a legtöbb esetben az "A" terve sikertelen lesz.

business office desk work mac computer technology paper notebook notepad charts graphs finance marketing pens pencils mobile smartphone sticky notes meeting
Fotó: Stocksnap

12. Holland tudósok 5000 embert kérdeztek meg és kiderült, hogy a nők évente 30-64 alkalommal sírnak, a férfiak viszont csak, évente csak 6 és 17 alkalommal pityerednek el.

13. Az agy ugyanazt a mechanizmust használja, amikor meghallja az ember a kedvenc zenéjét, mint, ahogy a kábítószerekre reagál.

14. A hangunkat mindig megváltoztatjuk, ha olyan emberrel beszélgetünk, akiket szeretünk. 

15. Imádunk ábrándozni, tudósok szerint életünk kicsivel több mint negyedében ezt is tesszük. A Kaliforniai Egyetem kutatói kimutatták, hogy egy átlagos napunk közel harminc százaléka ábrándozással telik. Persze ez sokkal gyakoribb azokban az időszakokban, amikor valahová utazni készülünk.

Forrás: Bright Side