Parázol a nyilvános beszédtől? Ezt olvasd el.

17/01/31 kedd
ujnemzedek.hu
Egy sima felelés egy tanórán, befektetők előtt elmondott pitch vagy egyetemi prezentáció is lehet borzalmas érzés, ha nem tudod kezelni megfelelően a helyzetet.

Kevin Getch, a Business Insider szerzője sem tudta, de mivel egy kreatív ügynökség tulajdonosa, meg kellett tanulnia. Ő ezt az öt leckét ajánlja mindenkinek, akinek problémája van a nyilvános beszéddel:

Alázat!

Még a legtapasztaltabb előadóknál is előfordul, hogy leblokkolnak a műsor közben, ha nem készülnek fel rendesen. Getch szerint ha az előző este összedobott szövegedet próbálod napközben memorizálni, majd azt előadni, könnyen bajba kerülhetsz. Jó, ha egy kicsivel több időt hagysz az agyadnak, hogy rögzítse az infókat még akkor is, ha nagyon elégedett vagy magaddal, és úgy érzed, kisujjból megy minden. Ne szállj el magadtól, a hallgatóság előtt töltött minden másodpercedet becsüld meg, mert az emberek az idejüket szánják rád.

Papírozz!

Ha szükséged van írott segítségre az előadás közben, mindig nyomtasd ki! A telefonról, tabletről olvasás sok potenciálisan zavaró tényezőt rejt magában, ha papírból puskázol, sokkal nagyobb biztonságban vagy. A jegyzetetek a szokásosnál nagyobb karakterekkel nyomtasd ki, és a szöveg elrendezése legyen szellős, könnyen átlátható. Ha az egész előadásodat felolvasod, gyakran nézz fel a papírból, hogy meglegyen a kapocs a közönségeddel.

Környezet

Informálódj az előadásod körülményeiről jóval az előadás előtt. Tudd meg, nézd meg előre, hogy ülve kell beszélned, esetleg interjú stílusban egymás mellett ülve másokkal, mekkora a kivetítő, honnan jönnek a fények és milyen erősek, milyen közel van a hallgatóság, van-e bármi olyan tényező, ami elvonhatja a figyelmed vagy nehézséget okozhat.

Vannak rossz pillanatok

Ha sikeres akarsz lenni, otthonosan kell mozognod a kényelmetlen szituációkban is. El kell fogadnod, hogy vannak és lesznek ilyenek az életedben, hiszen mindenki életében vannak, és tudatosan kell kezelned a szitut, amikor benne vagy éppen.

Ide kattintva meg a Ted vonatkozó témájú előadásainak playlistjéhez jutsz.

Gyakorold a kényelmetlen helyzeteket

Ahhoz, hogy megszokd a kiélezett, esetleg kényelmetlen helyzeteket, gyakorolnod kell azok megélését. Getch azt javasolja, hogy ha egy fontos előadásra készülsz, és nagyon parázol, hogy hogyan fogsz teljesíteni, tedd meg a következőt: menj be egy kávézóba, pakolj ki az asztalra mindent, amire szükséged lesz a prezihez, és kezdd el mondani az ott ülő embereknek. Lehet, hogy hülyének fognak nézni, de ha ezt meg tudod csinálni, be mered vállalni, óriási önbizalomcsomaggal indulhatsz az éles előadásodra. Mi mondjuk ezt egy kicsit túlzásnak tartjuk, de az tuti hasznos, ha a nagy fellépés előtt előadod a mondandód a családodnak, barátaidnak, munkatársaidnak. Az ő visszajelzésük is nagyon hasznos tud lenni.

(Business Insider)