Pár kattintás és pályára állhatsz! Új honlap indult a fiatalokért!

17/02/20 hétfő
ujnemzedek.hu
Az Ifjúsági Garancia Rendszer (IGR) lényege, hogy azon 15-24 év közötti fiatalok számára, akik nem tanulnak és nem is dolgoznak, a foglalkoztatási szolgálatnak (régebbi nevén munkaügyi központ, ami most a járási hivatalokon belül található) meghatározott időn belül valamilyen lehetőséget kell felajánlani az elhelyezkedésre vagy a tanulásra.

Ifjusagigarancia.gov.hu címmel az ifjúsági garanciaprogramot segítő honlapot indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) támogatásával az Új Nemzedék Központ (ÚNK) - jelentette be Novák Katalin, az Emmi család-, ifjúsági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

Novák Katalin elmondta, hogy a kormányzati intézkedések akkor lehetnek igazán sikeresek, hogyha az érintettek jól ismerik a lehetőségeiket. Ez a program lehetőséget, illetve megoldást kínál azoknak a 15-24 év közötti fiatalok számára, akik munkát keresnek vagy továbbképzési lehetőségek után érdeklődnek. Az IGP egy népszerű és sikeres kezdeményezés, ez az új oldal pedig azt szolgálja, hogy az eddigieknél is eredményesebb legyen az elkövetkezendőkben.

Ahogy a 2016-os ifjúságkutatási eredmények is mutatták, a mai Y és Z generáció fiataljai folyamatosan online vannak, illetve mindennapjaik egy részét online felületeken élik. Mint kiderült, 86%-nak van okostelefonja, sőt azt is láthatjuk, hogy a háztartások 87%-ban van internet hozzáférés.

Oké, de milyen lehetőségeim vannak? 

Az oldalon két fő fülecske van: "Fiatal vagyok" és "Munkáltató vagyok". Ha kiválasztjuk az elsőt, további öt pont közül választhatunk, annak megfelelően, mi a célunk: munkát vállalni, tanulni, szakmát szerezni, vállalkozni vagy ha nem tudjuk ezt maguk eldönteni, választhatjuk a nem tudom mit szeretnék pontot is. Az utóbbi pont alatt, az Új Nemzedék Központ minden megyeszékhelyen megtalálható Közösségi tér – Kontaktpont Irodáinak munkatársai segítségét tudjuk kérni akár személyesen, akár telefonon.

Az Új Nemzedék Központ honlapján a fiatalokat érintő aktualitások, hasznos információkról olvashatunk, továbbá online tanácsadást is igénybe lehet venni.

„Erre a jelenségre, ezekre az adottságokra szerettünk volna reagálni akkor, amikor az Ifjúsági Garancia Program hozzáféréséhez készült honlap elkészült. Amikor a fiatalokat szólítjuk meg, amikor munkalehetőséget és továbbképzési lehetőségeket ajánlunk fel nekik, akkor figyelembe kell venni azt a tényezőt, hogy ők az online eszközöket minden nap használják, az online térben mozognak, ezért is gondoltuk azt az Emberi Erőforrások Minisztériumával, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériummal karöltve felkérjük az  Új Nemzedék Központot, hogy fejlesszenek ki egy olyan online felületet, amit a fiatalok hatékonyan tudnak használni, ahol megtalálják az IGP részletes leírását, lehetőségeit és ahol naprakész információkhoz jutnak.” - folytatta Novák Katalin.

Cseresnyés Péter a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára elmondta, a magyarországi indulása óta eltelt két évben csaknem 60 ezer 25 év alatti fiatal továbblépését segítette az Ifjúsági garancia program, A 2010 óta csaknem húszszázalékosról, 11,6 százalékosra csökkent a munkanélküliség a huszonöt évesnél fiatalabbak körében. A 2022-ig tartó kezdeményezésre összesen 200 milliárd forint uniós támogatás áll rendelkezésre, amellyel lehetőség nyílik a munkaerőpiacon keresett szakképzettség vagy egy önálló vállalkozás elindításához szükséges készségek megszerzésének elősegítésére. Említést tett arról is, hogy hogy járulékcsökkentést vehetnek igénybe azok a munkáltatók, amelyek a programban résztvevő fiatalokat foglalkoztatnak. Bértámogatást adhatnak annak a tapasztalt szakembernek a foglalkoztatásához, aki mentorként segíti egy fiatal munkavállaló oktatását.

Ekler Gergely az Új Nemzedék Központ ügyvezetője elmondta, hogy a honlappal nemcsak a fiatalokat akarják segíteni, hanem a munkáltatókkal is összekapcsolják őket, utóbbiak pedig megismerhetik azokat az előnyöket, amelyekkel a fiatalok foglalkoztatása jár.