Öt [hiper] hasznos Google-eszköz, amit túl keveset használunk

18/08/29 szerda
ujnemzedek.hu
Vannak Google-eszközök, amiket mindenki ismer. Angolban használják a “Google it” kifejezést szinonimaként arra, hogy “keress rá valamire a neten” - és nálunk is meghonosodott a "guglizás" mint ige. Emellett a Gmailt, a Google fordítót, vagy épp a YouTube-ot senkinek sem kell bemutatni, hiszen mindennapi életünk szerves része.

Az utóbbi években a különböző szoftverek és mindenféle online eszközök száma hihetetlen mértékben növekedett. Csak ha az online marketing eszközök kategóriáját nézzük, míg 2011-ben kb. 150 eszköz volt elérhető, addig ma, 2018-ban már több mint 7 ezer.

A Google pedig az élen jár, ha hasznos eszközökről van szó. Ezek közül gyűjtöttünk össze párat, amivel mindenkinek érdemes tisztában lenni, mert bármikor jól jöhet. Nem csak kockáknak.

Google Keep

A Google Keep segítségével könnyen el lehet menteni gondolatokat jegyzetként, listákat létrehozni. Így minden szükséges dolgot fejben - vagyis kéz közelségben - tudunk tartani.

Amire én rendszeresen szoktam használni, az bevásárlólisták készítése. Ha tudom, hogy főzni szeretnék, vagy karácsony előtt van egy jó ötletem ajándéknak, akkor ezeket feljegyzem Google Keepbe, így amikor a vásárláshoz jutok, csak előveszem a telefonom és semmi sem marad le a listáról.

Külön plusz pont, hogy hangvezérléssel akár mobilról Google Asszisztenssel, akár Google Home eszközökkel irányítható.

Google Alerts

Ahogy a neve is sugallja, a Google Alerts értesítéseket küld. Akkor, ha a neten megjelenik egy olyan tartalom, ami minket érdekel.

Ehhez beállíthatunk különböző értesítéseket, csak a témát kell megadnunk, ami érdekel. Például nekem vannak beállítva értesítések különböző amerikai focival kapcsolatos kifejezésekre, Google-újdonságokra, és a saját nevemre.

Így ha megjelenik egy hír, vagy valaki említ engem a neten, akkor tudok róla, szinte azonnal. Így könnyű nyomon követni mindent.

Az azonnali értesítéseket viszont ki is lehet kapcsolni, és napi vagy heti értesítést kérni helyette - így csokorban kapjuk az újdonságokat.

Google Tudós

A Google kereső ha beadandót, vagy komolyabb dolgozatot kell írni, nem mindig ad olyan találatokat, amiket utána a tanárok, vagy egyetemi professzorok el is fogadnak. A Wikipédia pedig főleg nem.

Ezért érdemes ilyenkor használni a Google Tudóst (vagy Google Scholart), hogy hiteles forrásokat találjunk, amire lehet hivatkozni.

Ez egy ugyanolyan kereső mint a sima Google, de a találatok között elsősorban hiteles kutatásokat, és különböző publikációkat fogsz találni.

Google Trends

Ezzel az eszközzel meg lehet nézni, hogy különböző kifejezések mennyire voltak népszerűek a keresőben. Vagy épp most mi a felkapott téma máshol.

Például a karácsonyi ajándékokban ezen az ábrán látszik, hogy a döntő többség novemberben kezd el gondolkozni, és karácsony napja után teljesen visszaesik a forgalom. És ez minden évben ciklikus, vagyis nem tanulunk abból, hogy tavaly sokat kellett sorban állni az ajándékokért.

Google Cégem

A Google Cégem, vagy Google My Business segítségével cégeket lehet regisztrálni, gyakorlatilag a Google keresőjére. Ez, ha családi vállalkozásotok van, akkor egy olyan tudás lehet, amivel könnyedén segítheted a szüleidet.

Hiszen ezután az üzlet meg tud jelenni a térképen, és ha valaki az üzlettel kapcsolatban keres, vagy olyan terméket szeretne, amit árultok, akkor könnyebben megtalálnak ezután.

Itt megadhatod, hol találnak meg, mikor van az üzlet nyitva, vagy épp milyen elérhetőségen tudnak felhívni. A vásárlók pedig visszajelzést tudnak adni a termékek és a kiszolgálás minőségéről.

A Daubner cukrászda Google Cégem fiókja élesben például így néz ki:

A vendégposzt szerzője Minorics Dávid, keresőoptimalizálás tanácsadó