Online zaklatás: mindenkit fenyeget, aki netezik - de miről is van szó pontosan?

18/01/30 kedd
ujnemzedek.hu
Ahhoz, hogy védekezni tudj ellene, először is képben kell lenned - ebben segít ez az összeállítás.

Sokan csak legyintenek, ha meghallják a  cyberbullying kifejezést, pedig az internetes zaklatásnak bárki áldozatul eshet. Főleg a gyerekek és a kamaszok vannak veszélyben. Ráadásul, amikor először megtörténik valakivel, nem is biztos, hogy rögtön kapcsol, nem garantált, hogy rájön: engem éppen zaklatnak a neten. Pedig a zaklatást komolyan kell venni, ráadásul a netes zaklatás abban különbözik az "offline", verbális zaklatástól, hogy míg az utóbbinak csak az a néhány osztálytárs, haver a tanúja, aki jelen van, a neten nagy nyilvánosság előtt is történhet a megszégyenítés. Ráadásul 0-24 órában "hat".

Tehát ahhoz, hogy az internetes zaklatás ellen védekezni tudj, elengedhetetlen, hogy a lehető leghamarabb felismerd - ehhez pedig érdemes  képben lenni, utánaolvasni kicsit a témának.

Most ebben szeretnénk segíteni: az alábbi listában olyan oldalakat szedtünk össze, ahol alapvető és/vagy hasznos infókat találsz a cyberbullyingról, közérthető formában.

http://haverklub.cartoonnetwork.hu

A Cartoon Networknek van az egyik legjobb aloldala a témában. Ne tévesszen meg, hogy egy rajzfilmcsatornáról van szó, a nagyobbaknak is simán ajánljuk az oldalt! Itt megtudhatod, mit értünk pontosan internetes zaklatáson, használható tippeket és lehetőségeket kapsz, hogy mit tegyél, illetve kihez fordulj ilyen esetben - és még videókat is találsz a témában. Egy nagy piros pont a Cartoonnak ezért az oldalért! 

www.mydip.xyz

A Digitális Immunerősítő Program weboldalán többek között hírességek, mint például Majka vagy Follow Anna tanulságos online sztorijaival ismerkedhetsz meg, de egy szórakoztató tesztet is kitölthetsz, hogy megtudd, mennyire vagy védett digitálisan. 

www.facebook.com/safety/bullying/teens

Meglepő vagy sem, de maga a Facebook is foglalkozik az internetes zaklatással. Méghozzá egy elég hosszú és terjedelmes összeállításban, amiben nagyon sok hasznos tipp, infó és tanács olvasható (igaz, angolul).

www.digitaliscsalad.hu

A Vodafone családi oldala, tele praktikus infókkal a család minden tagja számára. Egy tipp: írd be felül a keresőbe a zaklatás szót, és máris ott lesznek a cyberbullyingról szóló cikkek!

buvosvolgy.hu

A Bűvösvölgy médiaértés-oktató központokat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hozta létre, hogy támogassa a gyerekeket a média tudatos és biztonságos használatában. A honlapon sok hasznos infót találsz, különösen ajánljuk a Cyberbullying, a Sexting, és a Biztonságos internethasználat appokat, amiket innen tudsz letölteni. http://buvosvolgy.hu/virtualis_buvosvolgy/

www.bongeszo.eu 

Egy oldal tele hasznos infókkal az internetes gyűlöletbeszéd elleni hatékony fellépéshez, védekezéshez.

ujnemzedek.hu

A fenti linkre klikkelve számtalan hasznos cikket, videót, infót találtok online zaklatás témakörben.

www.webidomar.hu

Hasznos tippek gyerekeknek, szülőknek, tanároknak. 


Forrás: csalad.hu - ahol nagyobb méretben is megnézhetitek a képet

És ha már a tanárok kerültek szóba, nekik is ajánlunk néhány olyan oldalt, ahonnan tájékozódhatnak, vagy akár egy kiselőadás anyagát is összeállíthatják a témában:

www.kamaszpanasz.hu

Mit tehetünk az internetes zaklatás ellen? Mit jelent a szexting? Hogyan védhetjük meg személyes adatainkat az illetéktelenektől? Minden, amit az internetes biztonságról tudni kell. Videók, prezik, letölthető módszertani segédlet.

www.mediatudor.hu

Hasznos információk tanároknak (és szülőknek, sőt, gyerekeknek is). Letölthető oktatási segédanyagok. 

moderniskola.hu

Ezen a linken minden olyan tartalom megtalálható, ami a tanárok segítségére lehet az internetes zaklatás témájában.

egyszervolt.hu/netkalauz

Elsősorban a kisebb gyerekek számára meséli el a korosztálynak megfelelő formában az internetezés alapjait. A veszélyekre is felhívja a figyelmet, de nem szájbarágósan, inkább a szórakoztatva tanítás az oldal mottója.

televele.hu

Sok más hasznos tartalom mellett tananyagok, e-learning tananyagok és oktatási segédletek is elérhetőek az oldalon.

www.webwewant.eu

Letölthető tananyag kézikönyv formájában és kidolgozott óratervek.