Okosfáslival nyerte a a kínai feltalálóversenyt a magyar lány

17/08/25 péntek
ujnemzedek.hu
500 résztvevő közül választották ki aranyérmesnek a 16 éves Szegedi Melinda találmányát.

Vannak ügyesek, vannak az okosok, és van, aki aranyéremmel jön haza a a 32. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Versenyről. Szegedi Melinda az utóbbi: egy bokaízületi probléma miatt kezdett el az "e-fásli" névre hallgató cuccon agyalni a fiatal lány - ahogy azt az Inforádiónak is elmondta: amikor 2016-ban már súlyosan kiment a bokája, és egyedül kellett cserélnie a borogatást, kezdett el gondolkozni azon, hogyan lehetne ezt elektronikus módszerrel megoldani.

"Az e-fáslinak van egy tápja, amin az elektromosságot kapja, a soros port pedig a géppel kommunikál, amin be lehet állítani a kívánt hőmérsékletet. A készülék agya egy mikrokontroller, a hűtést és a fűtést pedig egy thermoelectronic cooler névre hallgató készülék biztosítja. Egy hővezető lapot kell elképzelni, ami gyurmához hasonlító anyagból készült, amit processzorok hűtésénél, illetve hőkiegyenlítésénél szoktak használni." - mondta a fiatal feltaláló. 

Ahogy az a Magyar Innovációs Szövetség honlapján is szerepel: "A pályázó olyan eszköz létrehozását tűzte ki célul, amely flexibilis, mozgó aktív alkatrészt nem tartalmaz és 15-45oC intervallumban kis hőmérséklet-különbségeket képes létrehozni a bőrön. A kifejlesztett eszköz, az e-fásli alkalmas hűtésre és fűtésre egyaránt. A működési hőmérséklete könnyen szabályozható. Különböző testtájakra (végtagok, törzs, fej) is felhelyezhető. A lehetséges technikai megoldások közül a Peltier hatáson alapuló termo-elektromos hűtő használatával készült, a "lelkét" alkotó TEC-ben (thermoelectric cooler) kétféle fém szoros kontaktusban van egymással. Egyszerű, nem tartalmaz mechanikus alkatrészt (mint a klasszikus pumpás megoldások), és hűtőfolyadék hiányában környezetbarát is.

A meghatározás ennyire precízen azért szerepel az innovacio.hu-n, mert Melinda nem csak, a hasára ütve vágott neki Kínának: a Magyar Innovációs Szövetség több mint 25 éve rendezi meg az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versenyt, ami az európai döntőre, a világbajnokságra és más hasonló nemzetközi versenyekre való kijutást biztosítja a fiatalok számára. Ezen hozta el a 2. helyezést a fiatal lány, és ennek köszönhetően jutott el a távoli országba. 

Kiderült az is: a könnyen kezelhető, termoterápiára alkalmas készüléket sorozatgyártásra, patikai forgalmazásra tervezte.

A magyar delegáció vezetője elmondta: a következő megmérettetés az Európa-bajnokság Tallinnban, Észtországban - ide három projekttel indulnak, és három fiatal vesz részt az európai döntőn.

(kép, info: innovacio.hu, inforadio.hu)