Nyelvtanulás pénztárcabarát módon?

19/01/28 hétfő
ujnemzedek.hu
Idegen nyelvet tanulni hasznos és szükséges dolog. Mindez persze költséges lehet, persze vannak módszerek, amikkel sokat spórolhatunk. Ha te is azok közé tartozol, aki szeretné megúszni kis befektetésből a dolgot, akkor a következő pár tippet jobb, ha megfogadod!

Fotó: Stocksnap

  1. Szerez be a tananyagot!

Ha még nem tudnád, a könyvtár nagyon jó barátod! Ideje beiratkozni vagy szimplán használni az olvasójegyed. Ha új nyelvet akarsz tanulni, első lépésként szükséged lesz tankönyvre, amiből megtanulhatod az új nyelv nyelvtanát. A könyvtárban tuti találsz ilyen könyveket!

  1. Használt vagy online van? Csapj le rá!

Vásárolj használt nyelvkönyveket. Ha jobban belegondolsz, csak addig van rá szükséged, amíg megtanulod a nyelvet. Utána élőben fogod gyakorolni, nem a könyvet nézegetve. Ne rettenj meg a gondolattól: antikváriumokban, de a neten számos weboldalon kínálnak eladásra használt tankönyveket. Ráadásul nem kell teljes áron megvenned őket, azért ez elég menő!

  1. Keress rá az ingyenes online tanfolyamokra!

Ha most nem tudsz magántanárt vagy tanfolyamot finanszírozni, érdemes böngészni a neten, hiszen rengeteg ingyenes, online kurzus van már.  Így egyszerűen a székedben ülve szívhatod magadba a tudást. Sőt, nagyon sok tesztfeladat, szintfelmérő is van, amit nyelvtanfolyamok, nyelviskolák oldalán is

  1. Szókincsfejlesztés

Készíts szókártyákat! Sokezer forintért is megvásárolhatod őket, de miért tennéd, ha magad is elkészítheted. Ráadásul már a készítés során nagyon sok szót meg tudsz tanulni. Egy nyelvkönyv, vagy alapszótár segíthet neked ebben. Írj egy szót az egyik oldalra és idegen nyelven a megfelelőjét a másikra. Használd saját magad tesztelésére.

  1. Vesd be az okoseszközeid is!

Ha a papírkártyák túl sok problémát jelentenek neked, számos ingyenes telefonalkalmazás és számítógépes program létezik, amelyek alapvetően ugyanerre hivatottak, szavakat és mondatokat tanítanak neked. A Duolingo és a Memrise játékszerű appok, amiket nagyon sokan használnak egyszerű nyelvtanuláshoz.

  1. Gyakorold a nyelvet

Keress egy beszélgetőtársat. Főleg akkor, ha még az elején jársz! Ahhoz, hogy ne csak leírni tudj szavakat, mondatokat de beszélni is tudj az új nyelven, elengedhetetlen, hogy valakivel tudd gyakorolni a kiejtést, a mondatok fogalmazását. A neten számos csoportot találsz, ahol beszélgetőtársat keresnek, csatlakozz be, szerezz új barátokat tanulás során!

  1. Hallás után is sokat tanulsz, gyakorold!

Vannak kedvenc sorozataid? Most jött ki egy szuper film? Nézd őket feliratosan – ebből nagyon sokat és játszva tanulhatsz! A szavak kiejtésében is nagyon sokat segít, ha egy anyanyelvűt hallgatsz.  De hasonló módon hat az is, ha zenét hallgatsz vagy podcastot hallgatsz.

  1. Olvasni se felejts el az adott nyelven!

Magazinokat, könyvet, külföldi oldalakat – szinte mindegy mit olvasol, de olvass! A nyelvtant is megfigyelheted, a szavak is rögzülnek benned és gyakorolhatod a kiejtést is!