Nem viccel az új androidos vírus, simán kizár a telefonodból

17/10/19 csütörtök
ujnemzedek.hu
A DoubleLockert fertőzött honlapokról lehet összeszedni letölthető hamis Adobe Flash Playernek álcázza magát.

Ahogy elindítod jelzi, hogy engedélyezned kell(ene) egy Google Play szolgáltatást. Ha ezt megteszi valaki, akkor a vírus admin jogot ad az appnak, és elszabadul a pokol. A program ugyanis alapértelmezett, a home gombhoz tartozó alkalmazásnak állítja be magát, és a következő rányomáskor aktivizálódva lezárja a telefont. A kiberbűnözők üzenetükben arra figyelmeztetik a felhasználókat, hogy az alkalmazás törlése vagy blokkolása után már soha nem kaphatják vissza az adataikat.

Mit lehet tenni a megfertőződött androiddal?

A Biztonság portál cikke szerint azon eszközöknél, amelyek nincsenek rootolva, vagy nem fut rajtuk mobilmenedzsment program, a PIN-kód visszaállítása és a zároló képernyő eltüntetése csak a gyári beállítások visszaállítása révén lehetséges. Ezzel azonban minden korábbi személyes adat, illetve egyedi beállítás elveszik.

Ha az eszközt korábban rootolták, akkor a felhasználó ABD-n keresztüli kapcsolat révén eltávolíthatja a PIN-kódot tartalmazó fájlt. Ehhez azonban engedélyezni kell a hibakeresés funkciót (Beállítások -> Fejlesztői funkciók -> USB-hibakeresés). Miután a PIN-kódot és a zárolt képernyőt sikerül eltávolítani, a felhasználó már hozzáférhet készülékéhez, majd visszavonhatja az adminisztrátori jogokat az alkalmazástól, és törölheti azt.

DoubleLocker

Az ESET kutatói fedezték fel azt a DoubleLocker névre keresztelt androidos kártevőt, amely két különféle eszközt is bevet annak érdekében, hogy megfertőzze az áldozatok mobilkészülékeit, és pénzt zsaroljon ki tőlük. A vírus a korábbról már ismert BankBot kártevő alapjaira épül, azonban hiányoznak belőle a felhasználók banki adatait összegyűjtő és a fiókok törléséért felelős funkciók. Újdonsága viszont, hogy képes megváltoztatni a PIN-kódot, és titkosítva a készüléken tárolt adatokat.

Szerinted te védve vagy a kibertámadások ellen? Teszteld!

Erre a linkre kattintva te is felmérheted, hogy milyen állapotban van van a digitális immunrendszered, és melyek azok a pontok, amiket még javítanod kell, hogy biztonságban legyenek az adataid.