Neki a túrának: itt a tábortűz-kisokos!

18/07/26 csütörtök
ujnemzedek.hu
Egyszerűbbé, átláthatóbbá válik a tűzgyújtási tilalmi rendszer. Oké: de mi a rendszer egyáltalán, és mik a konkrét szabályok?

Szóval mi van most?

Hát az, hogy a tűzgyújtási tilalom ettől az időponttól kezdve nem miniszteri vagy erdészeti hatósági határozatban kerül kihirdetésre, hanem a fokozott tűzveszély időszakának területi meghatározásával és közzétételével.

Vagyis a rendszer gyorsul, és a döntés azok kezében van, akik a konkrét területen dolgoznak.

Fokozott tűzveszély időszaka az ország teljes területére, illetve megye vagy település területére vonatkozóan kerül közzétételre. A fokozott tűzveszély időszakának meghatározásáról és a lakosság erről történő tájékoztatásáról a katasztrófavédelem központi szervének bevonásával az erdőgazdálkodásért felelős miniszter gondoskodik a NÉBIH hivatalos oldalain megjelenített térkép és tájékoztató útján.

Fokozott tűzveszély időszakában tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. Egyszerűbb azonban, ha csekkolod ezt az ábrát: 

 

Szedtünk már össze túrázással kapcsolatos hasznos infókat: itt írtunk túrajelzések jelentéséről, itt mutattunk rá, hogy hiába van nyár, KÖZELEG A TÉL is, elmondtuk, mit szabad, és mint nem szabad hazavinni az erdőből, itt pedig elregéltük, eszik-e vagy isszák a geocachinget

A legegyszerűbb persze a túra előtt a frappánsan erdotuz.hu-ra keresztelt honlapot csekkolni: itt a térképen értelemszerűen a piros színnel jelzett megyékben/országrészekben van érvényben tűzgyújtási tilalom. De akkor sem gyújthatsz tüzet csak úgy ész nélkül: a legjobb, ha ezt a 

- kijelölt tűzrakóhelyen teszed; amennyiben ilyen nincs, akkor pedig muszáj 

- magadnak összegründolnod egyet. 

Ahogy azt a zseniális Spurman írja a blogjában: 

-  tűzrakóhely környékét meg kell tisztítani a levelektől, faágaktól annak érdekében, hogy a tűz ne terjedhessen át az erdőre;

- a tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, de a még ki nem hűlt parazsat, hamu sem;

- amint feltámad a szél, a tüzet el kell oltani: gondoskodni kell arról, hogy készenlétben legyen a tűz oltására alkalmas anyag, eszköz (pl. víz, homok, lapát);

- az égetés befejezése után a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy tényleg elaludt, a hamura távozás előtt lehetőleg földet kell szórni.

(Ugyanitt rengeteg túratipp elérhető még, érdemes a srác blogját végigkattintani)

Különben itt már írtunk arról a térképről, ahol pl. a tűzrakóhelyek is jelülve vannak - azért tuti a cucc, mertmaguk a túrázók rakták össze.

Hajrá - és csak óvatosan!