Neked segít a Nemzeti Tehetség Program!

17/12/13 szerda
ujnemzedek.hu
A tehetséges fiataloknak odafigyelésre, biztatásra, szakmai támogatásra folyamatosan szükség van, ebben segít nekik a Nemzeti Tehetség Program. Hogy pályázhatsz? Kiknek szól? És egyáltalán mit takar?

A tehetség sokrétű és olykor nehéz megtalálni

Minden iskolában van tehetséggondozás és bár nem is gondolnánk, nemcsak évtizedekre, de évszázadokra nyúlnak vissza a magyar iskolák tehetséggondozásának eredményei. Mit jelent a tehetséggondozás? Hogy lehet bekapcsolódni? Hol vannak ilyen lehetőségek? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat korábbi cikkünkben

A tehetségek azonosítása és megtalálása viszont a tehetséggondozó munka legnehezebb része. A több szempontot figyelembe vevő elemzések, a közös munka a fiatalokkal, az érdeklődési körök felfedezése - mind hozzájárulnak ahhoz, hogy megállapítható legyen, hogy az adott gyermek miben is tud majd kiváló eredményeket elérni. Ha a szakemberek "felfedezik" egy fiatal tehetségét, segítenek neki elindulni azon az úton, amin majd érvényesíteni tudja tudását. 

Ha képezni szeretné valaki magát, merre induljon el?

Érdemes a helyi önkormányzatoknál, iskoláknál érdeklődni, vagy fekeresni a Tehetségsegítő Tanácsok közül a legközelebbit vagy a számunkra legkedvezőbbet. Ezek a szervezetek segítenek eligazodni a programok és pályázatok között, valamint segítenek abban is, hogy az adott fiatal korának megfelelő képzésben vegyen részt. Erről többet itt olvashatsz. 

nemzeti tehetség program
A Nemzeti Tehetség Programban nincsenek határok! (Fotó: Stocksnap)

Jó ha tudod: Nem csak a hazai tehetséges fiatalokat támogatja a kormány!

Idegen országokban nehezebb a magyar tehetségek segítése, de nem lehetetlen feladat. Épp ezért hozta létre a kormány a Nemzeti Tehetség Programot. A Nemzeti Tehetség Program kiemelt feladat a határon túli magyarsággal való együttműködés, a hazai tehetséggondozás eredményeinek Európai Unió tagállamaival és más államokkal való megismertetése, hazánk nemzetközi jó hírnevének öregbítése. 

A Nemzeti Tehetség Program alapvető célja a Magyarországon és a külhoni magyarlakta területeken a tehetségsegítés fejlesztése. A Nemzeti Tehetség Program elfogadásával az Országgyűlés 2008-2028 között, 20 évre kiemelt lehetőséget ad a tehetséges fiatalok hosszú távú, folyamatos és biztonságos segítésére.

Na, de mi is ez a Nemzeti Tehetség Program?

A Nemzeti Tehetség Programról szóló 78/2008. (VI.13. OGY határozat) elfogadásával az Országgyűlés 2008-tól kezdődően 20 évre határozott meg kiemelt feladatokat a tehetségsegítésben, a tehetséggondozásban. Elkötelezett céljuk, hogy a tehetséges gyermekeket, fiatalokat hosszútávon segíthessék, valamint támogassák a folyamatos fejlesztésüket. 

2008-ban a fent említett országgyűlési határozattal a magyar tehetséggondozás mérföldkőhöz érkezett, hiszen a parlament hivatalos állami program szintjére emelte azt, felismerve, hogy a szakma és civil szféra tehetséggondozásra tett erőfeszítései kellő állami szerepvállalással jóval hatékonyabban el tudják érni céljukat, és ez már talán a következő generáció sikereiben mérhető lesz.

A Nemzeti Tehetség Program feladatainak segítésére juttatott eszközök felhasználására a Tehetségügyi Koordinációs Fórum tesz javaslatot. A Fórum elnöke az oktatásért felelős miniszter, társelnökei a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke, az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottsága által delegált országgyűlési képviselő és a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

2011-ben, Magyarország soros EU-elnökségi tisztének betöltése idején fogadták el azt a nyilatkozatot, melyben deklarálták a tehetségügy fontosságát, valamint elfogadták az Európai Tehetségnapra vonatkozó magyar javaslatot, hogy március 25-e, Bartók Béla születésnapja minden évben a kiemelkedő képességek ünnepe legyen.

A feladatok és a hozzájuk rendelt konkrét tevékenységek biztosítják, hogy a tehetségsegítés közvetlen „alanyai”, a tehetségek és a segítőik, az állampolgárok és szerveződéseik, a tehetségek segítésében érdekelt helyi, térségi, megyei és regionális szervezetek, valamint a program megvalósításában résztvevő állami szervek számára egyértelműek és megvalósíthatóak legyenek a célok.

A tehetségek segítése stratégiai és átfogó célkitűzéseinek állandósága mellett a tehetségsegítésnek egyes célterületei, és az azokhoz kapcsolódó feladatok módosulhatnak, melyeket az Országgyűlés a Nemzeti Tehetség Program kétévenként sorra kerülő időszakos áttekintése során végzi el.

A 2009-2010. évi cselekvési programmal indultak el azok a tevékenységek, amelyek lerakták a Nemzeti Tehetség Program alapjait. A 2009-2010-es cselekvési program keretében először pályázhattak a közoktatás és a felsőoktatás tehetséggondozásának szereplői a Nemzeti Tehetség Program keretében. A lebonyolított 2 300 nyertes pályázatban 312 991 tanuló vett részt.

Mi a célja a programnak?

A Nemzeti Tehetség Programról szóló határozat kiemelt fejlesztési területeiként az alábbiakat jelölte meg:

  • A tehetségsegítő hagyományok őrzését és gazdagítását,
  • az egyenlő hozzáférés biztosítását a tehetségsegítés területén, az értékalapú társadalmi mobilitás elősegítését,
  • a tehetséges fiatalok közösségformálásának és társadalmi felelősségének növelését,
  • a tehetségsegítő személyek és szervezetek megbecsülését,
  • a tehetségtudatos és tehetségbarát társadalom kialakulásának elősegítését,
  • a hazai és határon túli magyar tehetségfejlesztő közösségek nemzeti együttműködésének segítését, valamint
  • a magyar tehetségsegítő eredményeknek az Európai Unió tagállamaival és más államokkal való megismertetését jelöli meg a kétéves kormányzati cselekvési program kiemelt fejlesztési területeiként.

Az eredmények szemmel láthatók

A Nemzeti Tehetség Program megvalósítása érdekében az Országgyűlés létrehozta az ún. Nemzeti Tehetség Alapot, amely folyamatos feltöltéséről egyrészt az állam a központi költségvetésből és a Munkaerő-piaci Alapból gondoskodik, másik jelentős forrását a személyi jövedelemadó (SZJA) 1%-ának felajánlása, és más magán adományok jelenthetik.

A 2017. évi pályázatok közül májusig 17 kiírásra 1750 pályázat érkezett, 3,4 milliárd forint összegben. 2016-ban 350 ezren ajánlották fel adójuk egy százalékát a Nemzeti Tehetség Programnak, ez pedig azt jelenti, hogy ugyanennyi fiatalnak tudnak támogatást adni tehetségük kibontakoztatásához. Minden adózó, aki erre a célra ajánlja fel adója 1 százalékát, felkarol egy tehetséges fiatalt.

Ha te is támogatnád a Nemzeti Tehetség Programot, ide kattintva mindent megtudhatsz arról, hogy teheted meg mindezt. 

Kiknek nyújt támogatást? 

A Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának és a tehetségek segítésére szolgáló programok nyomon követésére, hatékonyságuk növelésére hozta létre a Kormány a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórumot. A meghirdetett pályázatokra általában a köznevelésben és felsőoktatásban, valamint a tehetséggondozásban részt vevők széles köre nyújthat be támogatási igényt, többek között: köznevelési intézmények, felsőoktatási intézmények, illetve azok karai, egyesületek, alapítványok, közalapítványok, Tehetségsegítő Tanácsok. 

Informálódj, olvass, jelentkezz! 

Pályáznál vagy kérdésed van? Az alábbi linkek alatt biztosan megtalálod a megfelelő választ.  

Friss információkért és eseményekért kövesd a program Facebook oldalát és weboldalát

A program tapasztalatairól, sikereiről és résztvevőiről pedig itt olvashatsz