Néhány hasznos infó arról, hogy miért is fontosak a védőoltások

18/06/28 csütörtök
ujnemzedek.hu
Egy év alatt Európában a négyszeresére nőtt a kanyarós megbetegedések száma. Míg több környező országban is felütötte fejét a járvány, addig itthon - hála a magas oltási számnak - nem terjedt a vírus. Sajnos az oltásellenesség is egyre népszerűbb, ami azért is rossz, mert megkönnyíti a különböző betegségek terjedését. Ennek megfékezésére Európa tudományos és orvosi akadémiái európai oltási könyv és nyilvántartás létrehozását sürgetik.

Ennek apropóján kérdezte a tudomány.hu Kacskovics Imre immunológust, hogy a sajtó, a tanárok és a nagyközönség számára foglalja össze a védőoltásokról szóló legfontosabb állításokat és tényeket. 


Forrás: Pixabay

Néhány pontban összefoglaltuk az immunológus tanácsait:

  • A kötelező védőoltásokat be kell adatni. A korábban súlyos, rosszabb esetben halálos betegségek ellen védő hatásuk összehasonlíthatatlanul nagyobb, mint a nagyon ritkán előforduló súlyosabb mellékhatások kockázata.
  • A kötelező oltások beadatása nemcsak az egyén, hanem a társadalom szempontjából is alapvető fontosságú, mert így alakul ki a közösséget védő úgynevezett nyájimmunitás, amely megakadályozza a járványok kitörését. Épp ezért okoz problémát az oltásellenes csoportok magatartása. 
  • A már elérhető, de nem kötelező védőoltások beadatását egyéni mérlegelés, a háziorvossal vagy szakorvossal folytatott konzultáció előzze meg. Aki például erdő mellett lakik, vagy sokat kirándul, annak hasznos lehet a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás elleni oltás.
  • A tudomány folyamatosan fejlődik, így egyre több betegség ellen lesz védőoltás, másfelől a már nem korszerű, nem elég hatékony oltásokat kivonják a forgalomból és újabbakra cserélik. 
  • A védőoltásokról csak hiteles személyektől kérjünk tanácsot, mint például háziorvos, szakorvos, oltási tanácsadó!

Arra is felhívja figyelmünk Kacskovics Imre immunológus, hogy a gyerekek szenvednek szüleik tudatlansága miatt, hiszen drámaian nagyobb a védőoltás be nem adásának, mint a beadásának a kockázata. 

A cikkben találunk oktatási segédanyagokat, a tanárok számára használható és letölthető oktatási segédleteket, animációkat valamint a védőoltásokkal kapcsolatos magyar nyelvű források, olvasnivalókat, cikkeket, videókat is. 

Még több érdekességért olvasd el a teljes cikket ide kattintva!