Ne gondold, hogy überpro vagy, csak azért, mert lett egy jogsid

18/08/02 csütörtök
ujnemzedek.hu
És visszafelé: az életkor nem feltétlenül határozza meg a járműveztetői képességet.

Ha egy ember egészségi állapota megengedi, akár 90 évesen is vezethet - mondta Borbély Zoltán közlekedési szakjogász. A szakértő az M1 keddi műsorában hozzátette: látott már 80 év feletti, nagyon biztonságosan vezető, és 30 év körüli, teljesen alkalmatlan sofőrt is.

Az időskori vezetésnek ugyanis számos feltétele van, és ha például egy idősebb sofőr balesetet okoz, akkor nagy eséllyel pályaalkalmassági vizsgát kell tennie, egyes megyékben ez már 60 év feletti autósokra is vonatkozik.

Ingyenessé vált a sikeresen teljesített KRESZ-tanfolyam és -vizsga július 1-jétől a 20 évnél fiatalabbaknak, a díjat utólag téríti meg az állam.

Itt van minden részlet:

KRESZVIZSGA.UJNEMZEDEK.HU

- feltételek
- infovonal
- infomail
- infochat

A vezetői alkalmasságot elsősorban az illetékes minisztérium pályaalkalmassági vizsgálati hatósági főosztálya állapítja meg. A vizsgálat reflextesztből és pszichológiai részből áll, esetenként közlekedéspszichológus és igazságügyi szakértő segítségével hozzák meg a döntést.

A szakjogász arra is kitért, hogy ha egy sofőrt bűncselekmény miatt nem kategóriakorlátozás szintjén tiltják el a vezetéstől, akkor kötelező az utánképzés.

Magyarországon tízévente, 40 év felett ötévente, majd a kor előrehaladtával kétévente kell meghosszabbítani a vezetői engedélyeket - emlékeztetett Borbély Zoltán.