Ne dobd ki: ha tönkrement, vidd be a Repair Café-ba!

16/12/19 hétfő
ujnemzedek.hu
Ha jobban belegondolsz, tényleg: miért kell kihajítani a meghibásodott kenyérpirítót és a kukába vágni a rádiót, ha már recseg?

Merthogy egyszerűbb sokaknak, az tuti: a 2012-es adatokat feldolgozó CWIT felmérés szerint az EU-ban egy év alatt 9,5 millió tonna e-hulladék (számítógépek, okostelefonok, tévék stb.) keletkezett, ám ebből mindössze 3,3 millió tonnányit gyűjtöttek be, majd dolgoztak fel újra.

Ez azt jelenti, hogy ha nem figyelünk, hamarosan térdig fogunk gázolni az elromlott, rosszabb esetben megunt mobiltelók, laptopok és robotgépek meg hasonlók tengerében.

Mégis mit gondolsz, ha kidobsz valami elektromos cuccot, azzal mi lesz?

Vicces, hogy ebben az esetben többünk még azzal sem él, hogy a gyűjtőpontokra (ahol okosan szétszedik és felhasználják a darabokat) eljuttassa a "roncsokat". A javításukban már nem is gondolkodunk - pedig

a.) ez általában olcsó mulatság (persze csak akkor, ha magunk állunk neki), sőt,

b.) olykor még tök jó szórakozás is lehet a cuccok visszapuzzlézésa működőképesre.

Persze, mondhatjuk, hogy nekem nincs kézségem hozzá, meg utálom a barkácsolást, meg különben is, mindjárt megy a filmem a tévében. Ha ezek viszont stimmelnek, akkor hogy lehet az, hogy az olyan helyek, mint például az amerikai illetőségű Repair Cafe (legyen mondjuk "megcsinál-bár") tök jó forgalmat bonyolít?

Hát talán mert

a.) vannak, akik túllépnek a fenszin, és a menőségen kívül a minőség és a működőképes szerkentyű a fontos, nameg

b.) nem lusták annyira, mint egyesek, sőt, ÉLVEZETET találnak abban, ha spórolás közben (nem vesznek újat) még azt is megtanulják, hogy a holmit, amit használnak, mi és hogyan működteti - és akkor, ha elromlik a filmed előtt, még az is lehet, hogy két mozdulattal megjavíthatod a televízíót. 

Nos? Ti lejárnátok bandázni a Repair Cafe-ba?

Itthon is próbálkoznak

Ugyanis jelenleg két Szemléletformáló és Újrahasználati Központ üzemel Budapesten, a XV. és a XVIII. kerületben. A létesítmények hulladékudvarként, valamint nyugati mintán alapuló Újrahasználati Központként üzemelnek, ahol a szelektíven gyűjtött hulladékok leadása mellett azok a tárgyak, használati eszközök cserélhetnek gazdát, amelyek tulajdonosaik számára már nem képviselnek értéket, ugyanakkor más számára még használhatóak. 

A részletek itt olvashatók!