Naná, hogy fontosak a fiatal tehetségek

17/02/06 hétfő
ujnemzedek.hu
314 fiatal nyert támogatást egy éven át a tehetséggondozó kezdeményezésben, a Magyar Templeton Programban.

Fontosak a fiatal magyar tehetségek, és komoly feladatunk van a tehetségek gondozásában - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a Magyar Templeton Program zárórendezvényén.

Novák Katalin szerint a fiatal tehetségek számában Magyarország a világ leggazdagabbjai között van. Ugyanakkor - mondta - nem dőlhetnek hátra, hogy épp elég a tehetséges magyar fiatal, mert tisztában vannak azzal, hogy a fiatal tehetségeket, a "kincseket" nem csak őrizni és gyarapítani, hanem ápolni és fényesíteni kell.

Tenni kell azért, hogy ezek a "kincsek" szépen ragyogjanak és gyarapodjanak, erről szól a magyar tehetséggondozás, erről szól a Nemzeti Tehetség Program - jelentette ki az Országgyűlés által elfogadott programról. Mint mondta, évről évre 1,4 milliárd forint jut a Nemzeti Tehetség Programra, és van 350 ezer olyan adózó, aki személyi jövedelemadójának egy százalékát ajánlotta fel erre a célra.

Az államtitkár kiemelte az Európai Unió emberierőforrás-fejlesztési operatív programját, amely további forrást jelent a tehetséggondozásban. Szavai szerint nem csak utat, kórházat, iskolát építenek, hanem 6 milliárd forintot fordítanak belőle a fiatal tehetségek fejlesztésére. A Magyar Templeton Programnak is az egyik forrása ez az operatív program volt - jegyezte meg.

Novák Katalin szólt arról is, nagy felelősség kimondani azt, hogy valaki tehetséges, annak is, aki kimondja, és annak is, akire ezt kimondják. Úgy vélte, nem könnyű együtt élni ezzel, mert plusz elvárásokat jelent, ugyanakkor abban bízik, a programban résztvevő fiatal tehetségek az elmúlt egy évben tudták tehetségüket gyarapítani, gazdagítani.

Összesen 314 fiatal nyert támogatást egy éven át a tehetséggondozó kezdeményezésben, a Magyar Templeton Programban -

ezt mondta Bajor Péter, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének elnöke az M1 aktuális csatornán.

Az elnök elmondta, a válogatás fél évig tartott, ezalatt a fiatalok teszteket oldottak meg, személyes interjúkon vettek részt, megvizsgálták a motivációjukat és a kreativitásukat, majd a 20 ezer jelentkezőből kiválasztották a 314 támogatottat.

A kiválasztott 10 és 29 év közötti fiatalok 500-nál több különféle programra kaptak meghívást, amelyekből válogathattak, de emellett egyéni kurzusokat is szerveztek számukra - hangzott el.

A középmezőnyben pörgünk

2017-ben is közzétette a Nemzetközi Tehetség Versenyképességi Indexét (Global Talent Competitiveness Index, GTCI) a világ egyik vezető üzleti iskolája, az INSEAD. Az Adecco Csoporttal és a Human Capital Leadership Institute-tal (HCLI) közösen végzett éves felmérés azt vizsgálta, hogy az országok milyen hatékonyan kezelik a tehetségeket vagyis, hogy milyen hatékonyan foglalkoznak, karolják fel és tartják meg őket, valamint, hogy milyen stratégiákat dolgoznak ki annak érdekében, hogy növeljék versenyképességük.

Bővebb infót Itt Találsz!