Nagyon bejött a függőleges erdő Milánóban

16/09/20 kedd
ujnemzedek.hu
11 000 tő évelő és talajtakaró növény, 480 nagy és közepes, illetve 300 kisebb méretű fa két épületen: igazi siker az il Bosco Verticale.

Képzeld el, hogy Pesterzsébeten zöldbe borulnak a panelépületek, hogy virág nyílik a 8. emeleten, hogy az erdő az alapvetően unalmas toronyépületekre költözik... nos, Milánóban megcsinálták a dolgot, és nem csak, hogy baromi szép az egész, de rettentően hasznos is. 

 

 

Ahogy azt az epiteszforum.hu is megírta: gyakorlatilag 20.000 négyzetméternyi erdőről beszélünk - azaz 480 nagyobb, 300 kisebb fa, 10.000 tő évelő és talajtakaró növény, madarak és rovarok lakóhelye lett november óta két épület Milánóban. A Boeri Studio igazi vertikális paradicsomot tervezett: a Függőleges Erdő (il Bosco Verticale) építészeti koncepciója a városi környezet felületeinek hagyományos anyagait a levelek színgazdagságára cseréli le. A bio-építész a növényzetből álló függöny segítségével megfelelő mikroklímát alkot, szűri a napfényt, illetve elutasítja általa a környezeti fenntarthatóság szűken vett technológiai és mechanikai megközelítését.

És hogy ez a látványon túl miért nagy királyság?

Egyrészről növeli a biodiverzitást - a becslések szerint alsó hangon 1600 madár és lepke otthonává lett az épületegyüttes. Szűri a városi környezetben jelenlévő szállóport, és az évszakok váltakozásával folyamatosan új homlokzati képet mutat - nem véletlen talán, hogy az építészei lazán elvitték munkájukkal 2014-es Nemzetközi Toronyház Díjat.

Neked bejön?