Nagyon bejön ez a karkötő! Többet "tud", mint gondolnád!

17/11/10 péntek
ujnemzedek.hu
A 4Ocean egy globális mozgalom, amely aktívan kampányol az élővizek tisztaságáért és aktívan részt vesz az óceánok szemétmentesítésében is.

Az óceán tisztító karkötője

Ezt a nevet kapta a karkötő, aminek megvásárlásával te is hozzá tudsz járni a tisztább és élhetőbb jövőhöz. 

Néhány érdekesség az ékszerről: 

  • 100% -ban újrahasznosított anyagokból készül.
  • Unisex design, így férfiak és nők egyaránt viselhetik
  • 100% vízálló és állítható méretű
  • Szimbolizálja elkötelezettségét a tisztább óceánok iránt.
  • És ami a legfontosabb: Egy 4Ocean karkötő megvásárlásával hozzájárulsz, hogy fél kiló szemetet tudjanak kihalászni az óceánok vizéből.

Mit is csinál a csapat? A következő kép teljesen jól elmagyarázza:

Strandtakarítás - A csapat azon van, hogy már csírájában elfojtsák és megfékezzék az óceánok szennyezését, ezért eltávolítanak minden szemetet a tengerpartról, mielőtt az a vízbe jutna.

Hajók, kapitányok és fedélzet - csak a szemétgyűjtésre specializálódott "flottájuk" van

Világszerte - Annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb hatást érjék el, több ezer emberrel dolgoznak, akik a bolygónk legkülönbözőbb pontjairól jelentkeztek a csapatba


Hét napból, hetet dolgoznak a környezetvédelem érdekében! 

Eddig a 4Ocean Támogatók 175086 kg szemetet és tengeri törmeléket távolítottak el az óceánokból és tengerpartjaikról szerte a világban. Ha te is segítenél nekik és szívesen támogatnád az akciót, ide kattintva vehetsz egy karkötőt! Ha a mozgalomhoz csatlakoznál és terepen vetnéd be magad, ide kattintva jelentkezhetsz. 

Ki fog nyírni minket a mikroműanyag?

A mikroműanyag, vagyis az öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskék koncentrációja jelenleg a Földközi-tengerben a legmagasabb a világon. A Nature Scientific Reportsban az olasz Tengerkutató Intézet (ISMAR) és a Nemzeti Kutatótanács (CNR) adatai szerint a koncentráció mértéke eléri a négyzetkilométerenkénti 1,2 millió mikroműanyagot. A szakértő szerint a mikroműanyag károsítja a tengeri biodiverzitást, mert a halak tápláléknak hiszik, és megeszik, egyes halak bele is akadhatnak a műanyagba - olvasható egy korábbi MTI hírben.

„A mikroműanyagnak olyan fizikai tulajdonságai vannak, amelyekkel elnyelhetik a tenger felszínén lebegő szennyezőanyagokat, műanyag adalékanyagokat hagynak hátra, fizikailag károsítják annak szövetét, amivel kapcsolatba lépnek, ráadásul patogéneket, kórokozókat szállítanak. A planktonoktól kezdve a nagy tengeri organizmusokig, például a bálnákig mindenre hatással vannak” – fejtette ki Fossi."

Apró műanyagdarabokkal van tele az ivóvíz szerte a világban

Láthatatlan mikroműanyag rostok szennyezik a városi csapvíz 83 százalékát világszerte, a szennyezés az Egyesült Államokban eléri a 92 százalékot, míg Európában 72 százalékos – állítja egy szerdán publikált jelentés. A tényfeltáró újságírással foglalkozó, amerikai központú Orb csoport korábban nem ismert műanyagszennyezést talált a városi csapvízben világszerte - írja az MTI. A csoport beszámolója szerint a kutatás, amelyet egy közegészségügyi szakember vezetett a Minnesotai Egyetemről, kimutatta, hogy „az amerikai Capitolium termeinek csapjaitól az ugandai Viktória-tó partjáig nők, gyerekek, férfiak és kisbabák isznak műanyagot minden pohár vízzel”. Az öt kontinensen begyűjtött minták 83 százalékában jelen voltak a műanyag mikrorostok.

Az Invisibles: The Plastic Inside Us (Láthatatlanok: A bennünk lévő műanyag) című riport olyan lehetséges megoldásokat is felsorol, mint a „hulladékból energia” programok, amelyek üzemanyaggá alakítják a műanyagot, illetve a műanyag csomagolóanyagok hatékonyabb újrahasznosítását javasolja a tervezés javításával, és felveti, hogy olyan új anyagok felfedezésére lenne szükség, amelyek nem termelnek mikrorostokat.

Forrás: 4Ocean,MTI, ujnemzedek.hu