Nagy-Britanniában a Brexit után is várják az EU-s diákokat, de a tandíj emelkedhet

18/11/08 csütörtök
ujnemzedek.hu
Mire számíthatnak azok, akik magyarként az Egyesült Királyságban járnak egyetemre? És akik a Brexit után kezdik meg tanulmányaikat? Erre is választ kaphattak, akik részt vettek az Új Nemzedék Központ londoni közösségi irodája és a Future: Hungary közös rendezvényén. A Közös nevező 2018-on első kézből, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövetétől értesülhettek a kint továbbtanulni készülő fiatalok az őket érintő változásokról.

Háromrészes cikksorozatunkban – amelynek a második részét olvasod éppen –, részletesen beszámolunk a rendezvényről, és az ott elhangzott információkról. (Ha lemaradtál az első részről, ide kattintva elolvashatod, a befejező részt pedig itt találod.)

A rendezvény talán legérdekesebb része az a kerekasztal-beszélgetés volt, amelynek során Gaál Rebeka, a Future: Hungary elnöke és Jennie King, a British Council Hungary kulturális és oktatási igazgatója kérdezte Iain Lindsay-t, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövetét.


Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete és Gaál Rebeka, a Future: Hungary elnöke - fotók: Új Nemzedék Központ

A beszélgetés során kicsit jobban megismerhettük Lindsay urat, aki elmesélte, hogy a rendszerváltozás előtt Lengyelországban kezdte a pályáját, és később, Londonban is a térség országaival foglalkozott, ezután pedig a bukaresti brit külképviseleten dolgozott. Mint mondta: „Nagyon örültem, amikor megkaptam az állást és nem csak azért, mert Budapestet az egyik legliberálisabb szellemiségű és legszebb fővárosként emlegetik a térségben. Budapest jó hírét hallva nagy elvárásokkal jöttem ide, de azt kell mondjam, valóság minden képzeletemet felülmúlta.”

A Brexit természetesen ismét szóba került. A brit nagykövet elmondta, hogy országa hivatalosan 2019 márciusában lép ki az Európai Unióból. Ám mivel ez egy igen sokrétű folyamat, az elszakadás teljes befejezésére várhatóan 2020 végéig kerülhet sor. Bár Nagy-Britannia ebben az időszakban már nem lesz az Unió része, az uniós szabályok még érvényben maradnak, beleértve az uniós állampolgári jogokat is. Így aki 2020 december 31-ig az országba érkezik, az eddigieknek megfelelően maradhat, és 5 év után folyamodhat az állandó letelepedési engedélyért, hét év után pedig akár brit állampolgárságért is.

Iain Lindsay a diákok helyzetéről is beszélt a Brexittel összefüggésben: „Természetesen továbbra is nyitva állnak majd előttük a brit oktatási intézmények. A kérdés itt sokkal inkább az, hogy milyen finanszírozási költségekkel kell számolniuk a kilépés utáni időszakban a tandíjak tarifájának változása miatt.”


Jennie King, a British Council Hungary kulturális és oktatási igazgatója

A beszélgetés során Jennie King elmondta: nagy kérdés, hogy a Brexit után hogyan tud továbbra is intellektuális értelemben az Unió tagja maradni az Egyesült Királyság. A brit egyetemek esetében ugyanis rendkívül fontos szerepe van a külföldi diákoknak, oktatóknak munkatársaknak. Olyannyira, hogy bizonyos szakok – például a matematika, műszaki tudományok vagy a mérnökképzés – nem is tudnának elindulni nélkülük, mert egyszerűen nincs elég brit diák, hogy kitöltse a minimális keretet. Jennie King szerint a Brexit ellenére mindenképpen folytatni kell a határokon átívelő tudományos együttműködést. Hiszen a kutatómunkát és az új elgondolások, megoldások kidolgozását lehetetlen országos és nemzetközi közösségek által kijelölt határok közé szorítani – kiváló példa erre egy olyan, mindenkit érintő kérdés, mint a klímaváltozás.

A cikk első részét ide kattintva olvashatjátok, a befejező részt pedig itt találod.