Most jól kiderült minden az olvasási szokásainkról

17/11/06 hétfő
ujnemzedek.hu
A Kildara olvasással kapcsolatos felmérése 2017. július 5 és október 10-e között zajlott, a válaszok interneten érkezte be hozzájuk egy kérdőíven keresztül. A felmérésen 4044 válasz született.

Kildara fényképe.

Demográfiai adatok a következőképp alakultak. A válaszadók 82%-ka nő, 18%-ka férfi volt. Pest megyéből érkezett a legtöbb válasz, de minden megyéből kaptak válaszokat, sőt mi több külhonból (2%) is.
A legidősebb kitöltő 75 éves volt, a legfiatalabb pedig 12. 

Kildara fényképe.

A válaszadók 95% jelenleg is olvasott könyvet, de ennek csak 66%-a egyszerre több könyvet is olvas. Idegen nyelven 46% oldal a fennmaradó 54% nem. Érdekes tény, hogy a válaszadók 28%-nak van több mint 500 könyve otthon. A válaszadók közül a leggyakrabban este, elalvás előtt olvasnak (2262), ezt követi azok száma, akik amikor idejük van rá (1780) de egész sokan olvasnak utazás közben (1640) nyaraláskor, hétvégén és étkezés közben is olvasnak könyvet. 

A kitöltők között a legtöbben a Moly.hu (!!!), Rukkola.hu, „Nincs időm olvasni” közösségi oldalak tagjai. 

Miért szeret olvasni? - kérdésre az alábbi válaszok érkeztek:

 •  Kikapcsolódásként
 •  Megnyugtat
 •  Növeli a fantáziámat és a szókincsemet,
 •  Kíváncsiság és így új helyekre is eljuthatnak.
 •  Szeret új történeteket megismerni

Milyen műfajú könyveket olvasnak az emberek?

 1.  Szépirodalom
 2.  Fantasy
 3.  Krimi
 4.  Történelmi és romantikus regények
 5.  Sci-fi
 6.  Ifjúsági / Young Adult
 7.  Életrajzi
 8.  Pszichológia, Hobby
 9.  Horror
 10.  Verseskötet
 11.  Gasztronómia, ezotéria
 12.  Gyerekkönyvek ( a válaszadók csupán 2%-ka!!!)

Az olvasók legtöbbször szemüvegesek - szokták mondani. A kitöltők 60%-ka szemüveges és a maradék 40% nem.

Az emberek a 69-%a a könyv elolvasása után nézi meg a belőle készült mozifilmet, 8% előtte, 25% pedig „egyik sem” választ adta. A kitöltők 80%-ka szokott könyveket újra olvasni.

A könyves rendezvényekről megoszlottak a vélemények:

A felmérésben résztvevők közül 43% jár könyves rendezvényekre. Akik járnak a rendezvényekre, azok a kiadó facebook oldaláról értesülnek, ismerősöktől, hírlevelekből, blogokról, újságokból.
Leginkább (40%) barátokkal megy el a rendezvényekre, 30% egyedül, a fennmaradó pedig családdal vagy a párjával látogatnak ki. A válaszadóknak fontos volt a hangulat, találkozhatnak bloggerekkel, írókkal, internetes barátokkal, dedikálások és végül a könyves akciók érdekesek.

57% nem jár könyves rendezvényre mert messze van alakhelyétől, nem érdekes számára a program, nem megfelelő a rendezvény időpontja, vagy mert nem is hallott a könyves rendezvényről.

A válaszadók 80% papír alapú könyvet olvas, 12%ban ebook olvasót, 3% telefonon, a többiek tableten számítógépen, vagy hangoskönyvet hallgatnak.

A válaszadók 62% olvas újságot – havi lap, női magazinok, heti lap, ismeretterjesztő, napilap, receptújság, életmód magazin, közélet és politika. Akik nem úgy vélik 67%ban, hogy egyszerűbb internetről tájékozódni, és gyorsabb. 9%pedig drágának találják az újságokat.

Könyvtárakkal kapcsolatos válaszok így alakultak: 

Könyvtárba 54% jár, 46% nem.

A nem járok közül 81%-a válaszolta, hogy

 •  inkább megveszi azt a könyvet, ami érdekli.
 •  nem találják azt a könyvet, amit elolvasnának,
 •  túl messze lakik a könyvtártól, végül
 •  drágállja a beiratkozási díjat.

Akik járnak könyvtárba, 44% több mint 10 éve könyvtári tag, leginkább városi, megyei és kerületi könyvtárakba járnak, havonta egyszer, vagy éppen naponta látogatják a könyvtárakat. De 66% nem jár el a könyvtárak által rendezett eseményekre.

Könyvvásárlási szokások elég jó arányt mutattak:

Milyen gyakran szokott könyvet vásárolni?

 • 30% havonta,
 • 15% két havonta,
 • 20%negyedévente,
 • 12% fél évente,
 • 10% évente
 • 13%hetente többször vásárol könyvet.

Mennyit költ könyvekre?

 • 50% 5000ft alatt,
 • 45% 5-10ezer forint között,
 • 4% 15-20ezer között, és
 • 1% 20forint felett költ általában könyvekre.

Leginkább könyvesboltból, és internetes áruházakból, interneten keresztül a kiadóktól, könyves rendezvényeken, és antikváriumokból.

Mikor vásárol könyvet?

 • 50% akciós időszakban, anyagi helyzete megengedi, vagy ha éppen megtetszik valami.
 • 35% ünnepi alkalom esetén vásárol könyvet
 • 15% előrendelés, vagy ha felkeltették egy bizonyos könyvre a figyelmet.

Kildara fényképe.

90% vásárol már interneten keresztül könyvet. Előnyként válaszolták, hogy kényelmes, olcsóbb mint a könyvesboltban, gyors, és jobbak az akciók.
Internetes vásárlás hátrányaként 54% jelezte, hogy drága kiszállítási díj, és nem megfelelő időpontban érkeznek meg a csomagok, vagy sérülten érkezik, és sokan jelezték, hogy rossz könyvet kaptak már.

40% nem 60% töltött már le internetről illegálisan könyvet. Az indok egyszerű: nem tudta már megvenni a könyvet, nem volt pénze az adott könyvre.
Mit gondolnak az illegális könyvletöltésről az olvasók? 24% elítéli, mert nem támogatja a szerzőt, a többiek támogatják, mert túl drágák a könyvek, nehéz őket megszeretni, kényelmes.

Kildara fényképe.

Nagy kiadókat megjelölték a legtöbben, azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy hol szerzik be a könyveiket, de arra is kíváncsiak voltak, hogy mennyire tudatos vásárlók az emberek. Az eredmények szerint befolyásolja az embereket egy könyv vásárlásánál, az író neve, a könyv címe, és a barátok véleménye.

A felmérést a Kildaranak köszönhetjük, további érdekes infók és hasznos olvasnivalók a Facebook oldalukon olvasható.