Most akkor tornádó vagy hurrikán?

17/09/08 péntek
ujnemzedek.hu
Bár olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Magyarországon ilyen természeti csapások egyelőre nem fenyegetnek, de azért jó ha tudjuk, mi a különbség a két "szörnyeteg" között. Azért se árt ha képben vagyunk, mert bármikor előfordulhat, hogy olyan területre utazunk vakációzni/dolgozni, ahol könnyen felütheti a fejét ilyen jelenség.

Na de mi a különbség? 

Azt már most kijelenthetjük, hogy közös tulajdonság maximum annyi van köztük, hogy pusztítanak, ahol felütik a fejüket, de most nézzük miben térnek el egymástól.

A hurrikán több száz kilométer átmérőjű lehet, ezeken a területeken mindenhol zivatarok csapnak le. A tornádó viszont körülbelül 10-100 méter átmérőjű pusztító légörvény. A hurrikán során árvizek, háborgó tengeri hullámok és szélviharok észlelhetők, a tornádó viszont mindent elsöpör, ami az útjába kerül - írja a meteo. 

Hogy alakulnak ki?

A hurrikán a meleg óceán felett kialakuló, sok-sok zivatar, forgó együtteséből álló "zivatarváros". A tornádó egyetlen zivatarfelhő aljáról leereszkedő kis méretű, rövid élettartamú, pusztító forgószél.

Mennyi ideig tartanak? 

A hurrikán mérete 300-1000 km is lehet ezért több ezer kilóméteren keresztül tud pusztítani. Egy adott területen néhány nap alatt átvonul, viszont 1-3 hétig létezik. A meleg tengerfelszín által táplált konvekció hozza létre, de a hidegebb tengerfelszín kioltja vagy az, ha szárazföld fölé sodródik. Létrejönni a trópusi óceánok felett tud, kivéve az Egyenlítő néhány fokos környezetében. 

A tornádó mérete 10m-1km lehet, 1-100 kilóméteres körzetben tarolja le az előtte álló területeket. Néhány másodpercig tart míg átvonul egy terülteten és körülbelül 5-60 percig létezik. A rendkívül erős zivatar (szupercella) forgása hozza létre, de ahogy a zivatar legyengül, úgy elvékonyodik és megszűnik. Bárhol előfordulhat, ahol zivatar megjelenik, de különösen Észak-Amerika szárazföldjein. 

Hogy milyen gyorsan forog, merre forog és mi forgatja? A következő videóból még több érdekes és hasznos tényt tudhatsz meg! 

Forrás: meteo