Mitől jó a laptop?

19/01/03 csütörtök
ujnemzedek.hu
Az irodai munkavégzés már-már elengedhetetlen feltétele, hogy egy megbízható számító számítógép segítse a munkánk digitális folyamatait. Ám valóban lényeges, hogy ez a laptop hogyan néz ki? Vagy csak tudja, amit kell és annyi?

Számít a külső

Az üzleti életben sajnos vagy nem sajnos, fokozottan nagy jelentősége van annak, hogy hogyan, milyen eszközök társaságában jelenünk meg egy-egy meeting vagy éppen tárgyalás során. Ennek pedig egészen egyszerű oka van: az első benyomás meghatározó mivolta. Az öltözetünk, az ápoltságunk, a testbeszédünk, a viselkedésünk, a telefonunk… Mind-mind árulkodó. Azelőtt mesélnek rólunk, hogy megszólalnánk. Akkor is ha nem szeretnénk. Olyankor például azt, hogy nem szeretnénk, hogy meséljen rólunk. Ami szintén elmond valamit.


Fotó: Pixabay

Ha tehát azt szeretnénk, hogy a laptopunk azt mondja, amit hallani és láttatni szeretnénk, külsőre is olyannak kell lennie, amilyennek szeretnénk, hogy megítéljék: elegánsnak, extravagánsnak, régimódinak, masszívnak, stb. Az online rendelésnek is hála, manapság már szinte mindenféle igényünkhöz találhatunk megfelelő eszközt. Ha pedig teljesítményre meg van az igazi, de külsőre mondjuk nem az, egyedi tokokkal, fóliákkal, stb. tehetjük igazán hozzánk illővé a kütyüt.

Oké, de akkor ettől top a laptop?

Nem egészen. Attól, hogy valami menőnek, újnak, szépnek tűnik, még lehet kiábrándító. Gondoljunk csak a fake okostelefonokra, táskákra, vagy egyéb helyettesítő termékekre. Mit sem ér a papírlap vékonyságú laptop, ha egy szövegszerkesztő és egy böngésző kiakasztja a teljesítményét, nem igaz?

Ha a munkánkhoz keresünk segítőtársat, a teljesítmény és a megbízhatóság legyen az első, és csak azután jöjjön az esztétikum. Manapság már leginkább csak a pénztárcánk szabhat határt a választéknak.

Ha mindenképpen számszerűsíteni szeretnénk a dolgot, 2019-ben már nemigen ajánlatos 8 Gb ram, és legalább egy i5-ös processzor teljesítménye alatt funkcionáló laptopot vásárolnunk. Már, ha tartósan (legalább 2-3 évig) nem szeretnénk megismételni a gépvásárlást. A laptop tárhelye felhasználási célonként eltérő. Lehet elég egy 128 Gb-os SSD mindenre, ugyanakkor van, akinek 1T háttértár is csak szűkösen elég. „Embere válogatja”.


Fotó: Pixabay

Tehát legyen szép és erős?

Ha nagyon le szeretnénk egyszerűsíteni, igen, de! Habár elengedhetetlen, hogy legyen kifogástalan a teljesítménye, megbízható és kiszámítható a működése, és az is jó, ha olyan a külseje, hogy ne kelljen miatta szégyenkeznünk. Ezeken felül azonban az is fontos, hogy legyen módunk arra, hogy szükség esetén a szerviz, és esetleg az alkatrész(ek) cseréje se legyen problémás.

Fontos!

Bármilyen célra is szeretnénk laptopot vásárolni, a legokosabb, ha megkérdezünk egy hozzáértőt, és elmegyünk kipróbálni megvásárlás előtt az adott eszközt, esetleg megkérdezzük azokat a felhasználókat, akik már olyan eszközt használnak. Erre már fórumokon, internetes –, és közösségi oldalakon is van lehetőségünk.

A fent leírtak kizárólag a saját, szubjektív, nem szakértői véleményünk tükrözik.

Forrás: igenyesferfi.hu