Mire számíthatunk és mire figyeljünk ha az Airbnb-t választjuk?

17/03/02 csütörtök
ujnemzedek.hu
Bár rengeteg csodálatos hely van, ahol Airbnb segítségével bérelhetünk lakást, a buktatókról kevesen beszélnek. A bunkó házigazda, a kamu lakásfotókkal megtévesztett bérlő, a lakás tönkrevágó vendégek mind a sötét oldalt erősítik.

Tényleg olyan jó dolog ez?

Sokan nincsenek felkészülve arra, hogy házigazdájuk egy idegen, és bizony ő diktálja a szabályokat. Aki kevésbé alkalmazkodó típus, már egy szigorúbb és temperamentumosabb vendéglátóra is azt fogja mondani, hogy goromba és parancsolgató volt, miközben ő csak lefektette a saját szabályait. Azok, akik már jártak ilyen szálláson, vagy egy kicsit nyitottabbak más kulturák és embertípusok felé, könnyebben boldogulhatnak. Fontos, hogy megbarátkozzunk a szállásadónkkal, hiszen a rossz viszony az egész ott töltött időnket megkeserítheti. 


Forrás: Unsplash

Szabályok szerint

Az airbnb (eredeti nevén: AirBed & Breakfast) egy online foglalási rendszer, amelyben magánszemélyek adhatnak ki szobákat vagy egész lakásokat rövidebb időszakokra, általában néhány napra vagy pár hétre. Mind az utazóknak, mind a szállásadóknak egy profillappal kell regisztrálniuk, amelyen megadják telefonszámukat és email címüket, ezt a rendszer ellenőrzi. A kötelező igazolásokon túl további bizalmat építhetünk ki a rendszerrel, ha azt összekapcsoljuk más társasági weblapokon (facebook, linkedin) levő profilunkkal. Ez például arra jó, hogy ha nézünk egy szállást valahol, feldobja a rendszer, ha egy facebookos ismerősünk ismeri az ottani szállásadót.

Minden szálláshoz tartozik egy vendéglátó profil. Az utazók és a vendéglátók minden egyes vendégség után értékelik egymást, a rendszer addig küldi az erre vonatkozó kéréséket, hogy inkább mindenki túlesik rajta és értékel. Ez nagyon hasznos mindkét fél szempontjából: a szálláskeresők meg tudják nézni a vendéglátók korábbi értékeléseit, de a vendéglátók is utánanézhetnek, van-e már értékelés attól, akitől egy foglalási kérés érkezik.


Forrás: Unsplash

Ne akarj túljárni a vendéglátód eszén!

Amikor egy személy Airbnb-n adja ki a lakását, próbálja a legjobb fényben feltüntetni, és tényleg azokat a körülményeket biztosítani, amiket ígér. Az ő érdeke is azt szolgálja, hogy a vendég elégedett legyen és jó értékelést adjon, vagy esetleg visszatérjen. Mivel a rossz értékelés sokakat eltántorít, így a házigazda a maxon fog teljesíteni, persze csak akkor, ha igazodnak az általa felállított szabályokhoz. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakások tiszták, gyors az internet, de ha valami probléma akad, a tulaj segít ezt megoldani. Van ahová nem lehet állatot vinni, de van, ahol megengedett. Vannak helyek, ahol családot is fogadnak de vannak, ahol nem. Fontos, hogy ne akarjunk odaállítani gyerekkel, kutyával úgy, hogy azt írták, nem jöhet, ebből úgy sem jöhetünk ki jól. Tisztelni kell a kiszabott feltételeket, és akkor mind a két fél jól jár.

Hogyan kerülhetők el a buktatók?

Elsősorban soha, de soha ne kerüld meg az Airbnb rendszert a foglaláskor. A regisztráció és az adatok ellenőrzése fontos! A vendég és a szállásadó addig nem látja egymás email címét és telefonszámát, amíg nincs visszaigazolt, kifizetett foglalás a rendszerben. Nagyon ritkán előfordul, hogy valaki "ki akarja csalogatni" az airbnb keretei közül a vendéget, és megad közvetlen email címet vagy telefont, de az Airbnb rendszere ezt az esetek zömében kiszűri, és az ilyen privát adatokat blokkolja. Ha olyan levelet kapsz, amiben a vendéglátó vagy vendég ilyen csalásra ösztönöz, és a rendszer azt nem vette észre, jelentsd azonnal! Az üzenetek mellett van egy kifejezetten erre szolgáló gomb, a szélhámost kizárják a rendszerből. Amíg nincs érvényes foglalásod, ne írj külső email címre, még ha az át is jut a rendszeren, és soha ne utalj külső bankszámlaszámra! A fizetést mindig az Airbnb oldalán kell elvégezni, a kártyaszámod megadásával. Onnan jön majd visszafoglalás, és ott tudod mindig nyomon követni a foglalásaidat,. Ha bármi gikszer van később a vendéglátóval, az airbnb vagy szerez alternatív szállást vagy egyszerűen visszaadja a pénzedet.

További információkat itt és itt olvashatsz a témában. 

Forrás: mashable, airbnb, travellina