Mindnyájan tudunk valamit: szuperül sikerült a kőszegi Tehetség Roadshow

17/05/18 csütörtök
ujnemzedek.hu
Már a negyedik állomásánál jár a Nemzeti Tehetség Program interaktív roadshow-ja: ezen a májusi péntek délutánon az összes résztvevő esélyt kapott arra, hogy kipróbálja magát egy rakás olyan dologban, amiben simán robbanhat a tehetségpatron. De mi fán terem, mit jelent a tehetség? „Nálam például nem csak azt, hogy jó vagyok valamiben, hanem azt is, hogy nem adtam fel az álmaimat, és hittem abban, hogy tényleg sikerül – az, hogy meg tudtam nyerni az aranyat, egy nagyon tudatos, nagyon hosszú felkészülés eredménye.”

Ezt Szász Emese, a riói olimpia aranyérmese mondta a május 12-i Roadshow nyitóbeszédében – ő az, aki miatt azon a bizonyos szombat estén egy egész ország üvöltött fel a tévé előtt, és akinek két sikertelen olimpiai szereplés sem vette el a kedvét – olyan simán hozta el az aranyat Rióból, hogy öröm volt nézni. Érdekes, de Emese úszónak „indult”, aztán a korai kelés elvette a kedvét a medencétől. „Anyukám aztán – mivel balkezes vagyok, és valahol azt hallotta, hogy ez ennél a sportnál kis előnyt jelent – vívóedzésre vitt és ez lett aztán a vége: kiderült, hogy korántsem vagyok tehetségtelen benne.”

De mi számít jobban? A tehetség vagy a szorgalom? Az ujnemzedek.hu kérdésére Emese elmondta: „A tehetség a szorgalom nélkül igazából kihasználatlan lehetőség maradhat. A tehetséggel egy darabig el lehet jutni, de onnan rengeteg energiát kell beletenni a dologba, hogy a világ csúcsára érjen az ember.”

Nos, pont ezért jött létre a Nemzeti Tehetség Program.

Ahogy azt Kisgyőri Roland, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Esélyteremtési Főosztályának vezetője elmondta: a Nemzeti Tehetség Program 20 éves stratégia, amely számos pozitívnál pozitívabb intézkedést, programot tartalmaz.

- A Kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy minél erőteljesebben, minél több forrás bevonásával támogassa ezt a programot. A Nemzeti Tehetség Program finanszírozásánál kiemelten fontos a személyi jövedelemadó második 1%-ának felajánlása, amellyel az állampolgárok is segíthetik a fiatal magyar tehetségeket. A felajánlásokat a Kormány kiegészíti a központi költségvetésből, amely megteremti a Nemzeti Tehetség Program éves hazai költségvetési keretét. A felajánlások évről évre gyarapodnak, a források 2009 óta a hatszorosára nőttek.

 

A kőszegi EGYMI nagyterme ekkor már tele volt gyerekekkel, illetve a nevelőikkel-szüleikkel – jelen voltak a 4. Tehetség Roadshow-n többek között a Genius Akrobatikus Rock And Roll Club táncosai, a Béri Balog Ádám Általános Iskola versmondója, a Budaker Gusztáv Zeneiskola muzsikusai, a Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény énekese, az Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium népművészei, a Bersek József Általános Iskola reneszánsz táncosai, és a Szombathelyi Kötélugró Klub ugrókötelesei és sportpoharasai. Csupa tehetség, akik ekkor még nem is sejtették talán, hogy a megnyitó után rengeteg egyéb dologban próbálhatják majd ki magukat.

A szünetben ugyanis az emeleten egy vívósarokban gyakorolhatták a résztvevő srácok tapasztalt edzők segítségével a sportot, a másik sarokban Lego-robotokon és matekfejlesztő eszközökön próbálták felcsiholni a jövő kutatóiban a tüzet, a másikban készségfejlesztő játékokat próbálhattak ki, a Futura élményközpont pedig látványos kísérleteket mutatott be. Az egyik résztvevő kislány például a Lego-robotoknál ragadt le, és csak annyit tudott mondani, amikor megkérdeztük, mi az, ami miatt pont ez varázsolta el:

„Hát, mert valami fura van benne, amit meg akarok érteni.”

Az Új Nemzedék Központ szervezésében és a Nemzeti Tehetség Program támogatásával megvalósuló rendezvény megnyitóján Jávor Balázs, az Új Nemzedék Központ Tehetségfejlesztési igazgatója nyilván neki is címezte a megnyitóbeszédében elhangzott kérését: „Legalább egy olyan élményt vigyetek magatokkal haza, ami a további életeteket befolyásolni fogja!”

Beszédében kifejtette: az egyetlen fontos cél, hogy a fiatalok tehetsége a felszínre kerüljön. Mindenki ébredjen rá arra, mi az a terület, amiben igazán jó, ami érdekli őket és kapjon hozzá segítséget, támogatást a tehetsége kibontakoztatásához.

„A tehetséggondozás akkor hatékony, ha a tehetséges fiatal, az ő szülei, hozzátartozói és a pedagógusok együttműködésével valósul meg. A Tehetség Roadshow-n mindhárom érintett fél számára kínálunk ennek megfelelően programokat és lehetőségeket.”

A tehetség nem csak az adott területen ad pluszt

A fellépők mind rengeteg tapsot kaptak – a legnagyobb sikert talán mégis a Szombathelyi Kötélugró Klub ugrókötelesei és sportpoharasai aratták. Az edzőjük, Füle Magdolna már 22 éve nevel ugrókötél-bűvölőket, és tapasztalata szerint egy adott dologban való tehetség nem csupán arra az egy dologra koncentrálódik.

„A növendékeimen látom, hogy mennyi önfegyelmet, mennyi önbizalmat, és mekkora koncentrációerőt ad a sporttehetség. Hat generáció került ki eddig a kezem alól – egyet sem tudnék közülük mondani, aki ne látta volna eredményét a tehetség + igyekezet kombinációjának az élet egyéb területén is. Az első generáció tagjai például a showműfajban találták meg a világsiker kulcsát, azonban emellett mindegyikük diplomás ember lett – legalább három orvost tudnék most kapásból felsorolni. Ami nem kis teljesítmény, és nem kevés kitartás kell hozzá.”

Ez így van

 „Városunkban magasan képzett, önzetlen pedagógusok dolgoznak, akik képesek kinyitni azokat a kapukat, amelyek által a gyermekekhez az életkoruknak megfelelő tudásanyag jut el” – mondta el Huber László, Kőszeg polgármestere. Hozzátette: „Feladatunk felismerni a tehetségeket. Kőszegen sok-sok család, számos elkötelezett pedagógus és a város vezetése is támogatja a tehetségeket, hogy elérhessék álmaikat.”

Ehhez pedig a nap utolsó előadójának, Levente Péter Jászai-Mari-díjas színésznek, rendezőnek, tanárnak egyik (Örkény Istvántól idézett) kulcsmondatát lehet hozzátenni: „Mindnyájan tudunk valamit, és azt senki se képes utánunk csinálni.

Ez így van.”