Mindjárt kiderülhet, vajon visszaéltek-e az adataiddal a Fácsén

18/04/10 kedd
ujnemzedek.hu
32 ezer magyart érint a legdurvább Facebook-botrány. Mindjárt megüzenik, vajon van-e baj.

Simán benne van a pakliban, hogy hamarosan ez a doboznyi örömforrás posztolódik majd szembe veled a facebook-os hírfolyamodban:

Ebben a kezelők azt közlik veled, hogy letiltották a „This Is Your Digital Life” weboldalt, amit az egyik ismerősöd használhatot. Az ok prózai: a Facebookon tárolt információid ugyanis megosztásra kerülhetett a Cambridge Analytica nevű céggel.

Ami ultrapara

Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi oldal alapítója és elnök-vezérigazgatója szerint több mint kétmilliárd Facebook-profilhoz férhettek hozzá illetéktelenül és a felhasználók tudta és engedélye nélkül. Mike Schroepfer, a cég technológiáért felelős vezetője szerdán délelőtt mikroblog-bejegyzésben hozta nyilvánosságra, hogy a brit-amerikai Cambridge Analytica nem 50 millió, hanem 87 millió Facebook-profil adatait szerezte meg, s ebből 71 millió felhasználó volt amerikai. Christopher Wylie, a Facebook egyik volt kutatója - aki az egész adatlopási ügyet kirobbantotta - Twitter-bejegyzésben reagált, s közölte, hogy a Cambridge Analytica még 87 millió felhasználóénál is több profilt dolgozott fel.

A Cambridge Analytica pszichológiai profilt állított össze az egyes felhasználók adataiból, s ennek segítségével célzott üzeneteket lehetett küldeni a felhasználónak, befolyásolva ezzel a választói viselkedést. A Facebook a múlt hónapban kitiltotta a brit-amerikai céget az oldalról.

Figyelik, hogy figyelik, hogy hogyan figyelnek

NANÁ, hogy a Fácse annak rendje és módja szerint vezett tűzoltásba kezdett - ennek folyamánya ez a lehetőség is. A lényeg: „Védd az adataidat” nevén link kerül a felhasználók hírfolyama - kattintasz kettőt, és máris lecsekkolhatod a különböző belájkolt oldalakat és alkalmazásokat, sőt:

egy mozdulattal el is távolíthatod őket.

Ha másra nem is egy, egy dologra pedig ez az egész cirkusz tök jó volt: mégpedig arra, hogy kétszer nézd már meg, mire nyomod a szuperszeretleket.