Minden párkapcsolatban eljön a pénztárcaturkászás ideje

18/09/10 hétfő
ujnemzedek.hu
Itt van pár tipp ahhoz, hogy NE fulladjon rettenetes vitába a kötelező kör.

Összejöttetek? PAZAR. Fiatalok vagytok, csurig telve szerelemmel, a szívetek meg akkora, mint egy jóllakott bálna. Viszont:

a pénztárcátok talán nem. (Már hogy nem akkora, mint egy bálna.)

Ki fizet mit? Mikor fizet ki micsodát? Feleztek? Meghív? Meghívod? És később mi lesz? Közös kassza? Írogatása a költekezésnek? "Jóvanazúgy" mondása?

Ezekről érdemes beszélgetni, a Huffington Post pedig összeírta, mikor és hogyan.

Kérdezz rá már az elején

Reshell Smith pénzügyi tótumfaktum szerint érdemes okosan puhatolózni - mint mondja, nem szabad konkrétan előhuzakodni a témával, egyszerűen csak figyeljünk oda a részletekre. (Megjegyzés: egy vacsora után még senki nem halt bele abba kérdésbe, hogy "Hogy fizessünk?", és a válaszból rengeteg dolog leszűrhető a későbbiekre vonatkozóan).

GIPHY

Egy másik moneybrain,  Erin Voisin a cikkben hozzáteszi a lottós trükköt is: avagy kérdezd meg, ha nyerne, mire költené. Adna karitatív szervezeteknek, jótékonykodna, vagy beérné egy BMW i8-assal? A kérdés játékos, de a válasz így is rávilágíthat arra, vajon a jövőben hogy lesz: csak az ágy közös, s a párna nem?

Komolyodik a dolog

Túl vagytok a kötelező körökön, összetartoztok már, mint a borsó meg a héja. Erin Voisin szerint ilyenkor érdemes beszélni  az anyagi sikereinkről és azokról a dolgokról is, amik hátráltatnak minket. Vannak terveid? Van kigondolt pénzügyi stratégiád? Bátran mondd el! Reshell Smith szerint mindenképp tisztába kell tenni az adósságokról szóló dolgokat is, pláne, ha mondjuk lakáshitelt akartok felvenni. Igen, közösen.

GIPHY

Összeköltözés

Igen, már itt tartunk, basszus, hogy telik az idő! Szabad ám feltenni a kérdéseket. Pl., hogy mi az enyém? Mi a tiéd? Mert megkönnyíti azt, ha esetleg netalántán bizonyos okokból kifolyólag mégsem úgy alakul a dolog... szóval, érted.

Voisin szerint egy közös folyó- vagy takarékszámla lehet a megoldás - ez nem csupán segíthet a közös cash kezelésében, hanem rákényszerít minket arra is, hogy együtt döntsünk a dolgainkról, ha azok anyagi természetűek. Kéne egy új függöny? Fizessünk a közösből. Elromlott a hűtő? Megvehetjük - de nem te, és nem én veszem, hanem MI.

Előre érdemes lebeszélni azt is, mi van a zsetonnal, ha szétmentek. Mert szakítás után nem feltétlen olyan egyszerű nem indulatból megdumálni az ilyesmit.

Közös jövő

Ha már ott tartotok, hogy eljegyzésben gondolkodtok, az anyagiakról nem beszélni egyszerűen botorság. Eleve gáz, hogy ez valami tabu téma, baj, hogy mindenkinek büdös a pénz kifejezés - de akkor is: erről dumálni kell. Ha eddig mismásoltad a kérdést, akkor ideje megemberelni magad.

Van még ebből ott, ahonnan ez jött - pl. az együttvaló megöregedésről, ide kattints érte!

Kiemelet kép: Pixabay