„Mindannyian Magyarország »nagykövetei« lesztek”

18/11/10 szombat
ujnemzedek.hu
Mire számíthatnak azok, akik magyarként az Egyesült Királyságban járnak egyetemre? És akik a Brexit után kezdik meg tanulmányaikat? Erre is választ kaphattak, akik részt vettek az Új Nemzedék Központ londoni közösségi irodája és a Future: Hungary közös rendezvényén. A Közös nevező 2018-on első kézből, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövetétől értesülhettek a kint továbbtanulni készülő fiatalok az őket érintő változásokról.

Háromrészes cikksorozatunkban – amelynek a harmadik részét olvasod éppen –, részletesen beszámolunk a rendezvényről, és az ott elhangzott információkról. (Ha lemaradtál az első részről, ide kattintva elolvashatod, itt pedig a második részt találod.)

A brit nagykövet köszöntőjét a cikksorozat második részében említett kerekasztal-beszélgetés előtt Szüle Bálint, az NGC vezetőjének köszöntője követte, aki röviden bemutatta az általa vezetett londoni irodát.

New Generation Centre, London 

A New Generation Centre (NGC) tehetségfejlesztéssel foglalkozik, melyet Magyarországon és az Egyesült Királyságban valósít meg. Fő célja az egyetemisták és pályakezdők támogatása személyes és szakmai fejlődésük terén.

Az NGC működésének főbb területei

Tehetségfejlesztés

Az NGC munkatársai lehetőséget adnak a fiataloknak készségeik és tudásuk fejlesztésére, ötleteik bemutatására, és elősegítik szakmai közösségekbe való bekerülésüket.

Karrierfejlesztés

Kurzusokat, tréningeket és workshopokat szerveznek azoknak, akik szeretnék növelni munkaerőpiaci versenyképességüket.

Kapcsolatépítés

Különböző helyeken és kultúrákban tapasztalatot szerzett fiataloknak platformot biztosítanak, hogy egymással és a piaci szereplőkkel kapcsolatot teremtsenek, megosszák egymással tudásukat és ismereteiket.

Információmenedzsment

Az iroda információs kontaktpontként is működik.

 


Szüle Bálint, az Új Nemzedék Központ londoni irodájának vezetője - fotók: Új Nemzedék Központ 

Szüle Bálint ezután beszélt az NGC Next Hungary néven futó gyakornoki és pályakezdő programjáról is. Ennek lényege, hogy a külföldön tanuló magyar hallgatóknak minél több magyarországi gyakornoki pozíciót tudjanak biztosítani. Mint elmondta, az elmúlt két évben közel 40 vállalatvezetővel tárgyalt, akik jelezték, hogy szívesen indítanának a külföldön tanuló diákoknak 6-8-10 hetes gyakornoki programokat. Emellett pedig a pályakezdőket, frissdiplomásokat is rendkívül kedvező karrierlehetőségekkel várják vissza ezek a cégek.

Szüle Bálint arra kérte a magyar diákokat, akik ezután kezdik tanulmányaikat az Egyesült Királyságban, hogy soha ne feledjék: mindannyian Magyarország nagykövetei lesznek. Legalábbis abban az értelemben mindenképpen, hogy ők fogják Magyarországot képviselni minden olyan brit polgár számára, aki még sosem járt nálunk. „Ti tudjátok elmondani, milyen jó bulik vannak itt, milyen gyönyörű épületek, milyen gazdag történelem és kultúra, és ti tudjátok átadni azt az üzenetet is, hogy a magyarok milyen jó fejek” – tette hozzá Szüle Bálint.


Gaál Rebeka, a Future: Hungary elnöke

Ezután Gaál Rebeka, a Future: Hungary elnöke mutatta be pár szóban a szervezet működését. Rebeka jogot es közgazdaságtant hallgat a Cambridge-i Egyetemen, ahol most kezdi a második évet. Tanulmányai mellett sok diákkezdeményezésbe is becsatlakozott, melyek közül a Future: Hungary konferenciasorozat szervezése a legkiemelkedőbb élmény saját elmondása szerint. Idén öt másik önkéntes, Angliában tanuló magyar diákkal kibővítették a kezdeményezést, és az éves konferencia mellett három évközi eseménnyel is készülnek. Céljuk, hogy a Future: Hungary keretein belül összekössék a külföldi egyetemistákat a hazai munkaerőpiaccal, a friss diplomások és a munkáltatók közötti kommunikációt gördülékenyebbé tegyék, és platformot teremtsenek a hasonló cipőben járó magyar diákoknak a találkozásra.

Végül Zeitler Ádám, a Milestone Institue alapítója köszöntötte a rendezvény közönségét. Ádám felidézte, hogy 16 éve, amikor még ő tanult Angliában, összesen öten voltak ott magyarok. Mára ez a szám megsokszorozódott, csak Oxfordba 33 magyar hallgató került be idén. Hozzátette, hogy ez egy hatalmas lehetőség, hiszen azoknak, akik kint végeznek el sikeresen egy egyetemet, aligha lesznek egzisztenciális gondjaik az életük hátralevő részében. De eljön az a pont, amikor az ember elkezd gondolkodni, hogy mit tudna ebből visszaadni annak az országnak, ahonnan elindult, ahol megszületett. „Ne felejtsétek, nagy valószínűséggel belőletek válik az a nemzetközileg is versenyképes értelmiségi kör, amelyiknek Magyarországra hazatérve igazán esélye van, hogy bármilyen változást kezdeményezzen, bármiféle változást hozzon az ország életébe. Amellett, hogy élvezitek a kinti diákéveket, arra kérlek benneteket, ezt soha ne felejtsétek el” – tette hozzá Zeitler Ádám.


Zeitler Ádám, a Milestone Institue alapítója


A kerekasztal-beszélgetés résztvevői

A rendezvény ezután Benkő Vilmos előadásával folytatódott, aki a public speech szakértője, és ezen a téren képezte a jelenlévő (leendő) diákokat – természetesen angol nyelven. Az előadás csoportmunkával folytatódott, ahol a résztvevők rögtön a gyakorlatba is átültethették, illetve alkalmazhatták a tanultakat.

Ezután pedig egy kerekasztal-beszélgetésre került sor, amelyben Ujvári Eszter, az Imperial College London biológia szakos hallgatója, Kurucz János, a Manchesteri Egyetem pénzügy szakos diákja, és Thomas Van Assche, az Imperial College London Matematika szakos hallgatója vett részt. Az Egyesült Királyságban tanuló diákok megosztották tapasztalataikat, és jó tanácsokkal látták el a leendő hallgatókat a mindennapi és diákélet területén, kitérve azokra az ügyes-bajos dolgokra, amelyekkel bárki szembe találhatja magát „UK”-ben.

A Közös nevező 2018 ezután a vacsorával zárult, ami lehetőséget adott a résztvevőknek, hogy máris elkezdjék építeni egymással és a szervezőkkel azokat a kapcsolatokat, amelyek a kinti évek során nagyon hasznosak lehetnek.

A cikksorozat első részéért katt ide, a másodikért pedig ide