Milliárdokat adnak az egyetemeknek kutatásra

17/05/09 kedd
ujnemzedek.hu
A jövő évben 15 milliárddal több, összesen 23 milliárd forint juthat a felsőoktatási kiválósági támogatásra - jelentette be az emberi erőforrások minisztere kedden az Új Nemzeti Kiválóság Programról szóló budapesti sajtótájékoztatón.

Az Új Nemzeti Kiválóság Programon keresztül 12 milliárd forinttal támogatják a tudományos utánpótlást, a tudományos életpályát és a kiváló oktatók, kutatók pályán tartását, valamint az egyetemek tudományos életének a javítását.  


Forrás: Pexels

Balog Zoltán kifejtette azt is, hogy május 5-én megjelentek az Új Nemzeti Kiválóság Program egyéni ösztöndíjpályázatai. A program során a 2017/18-as tanévben mintegy négymilliárd forintot biztosítanak ösztöndíjra, amiből 2000 tanulót tudnak támogatni. Az ösztöndíjak havonta nettó 75 ezertől 350 ezer forintig terjedhetnek, erre már jelentkezhetnek a felsőoktatási hallgatók. 

A kormány döntése alapján a 2018-as évi költségvetésben, plusz 15 milliárd forint járul az említett 8 milliárd forinthoz, így majd összesen 23 millió forint kerül a Új Nemzeti Kiválóság Program alapjába. Ezzel fogják finanszírozni a felsőoktatásban történő kutatásokat, fejlesztéseket.

"Az a célunk, hogy az egyetemi kiválósági, intézményi kiválósági programra fordított összeg az elérje a felsőoktatási intézményeknek adott állami támogatásoknak a tíz százalékát. Ez a tíz százalék lesz az, amit kutatásra, fejlesztésre fordíthatnak az egyetemek. Ez az alap folyamatosan rendelkezésre áll, a minisztériumon belül egy bizottsággal fogjuk megállapítani a támogatásnak a feltételeit, tehát, hogy hogyan tudnak ehhez hozzáférni az intézmények." - fejtette ki Balog Zoltán.