Menő bisztró-kávézót nyitott a Vöröskereszt Budapest szívében

18/08/10 péntek
ujnemzedek.hu
Különleges italok és ételek, csúcsra futtatott recycling, minimumra állított ökológiai lábnyom - de a fogyatékkal élőkre is gondoltak. Ráadásul aki betér az Empathy Cafe&Bistróba, az fogyasztásával a Vöröskereszt munkáját is segíti. És a mottó is szuper: “Üljünk egy asztalhoz és tegyük félre az előítéleteinket!”

Empathy Cafe&Bistro néven közösségi tér nyílt Budapest szívében, az Arany János utcában, ahol a Magyar Vöröskereszt székháza is található. Mindenki, aki betér ide, fogyasztásával a szervezet karitatív munkáját támogatja. Az Empathy nem csupán egy charity kávézó és bisztró, hanem egy olyan közösségi- és alkotótér is, ami fontos társadalmi témáknak ad teret - méghozzá, ahogy a neve is utal rá: az empátia jegyében.

A szervezet a korábban kihasználatlanul álló földszinti garázsbeállóját és a mellette található irodát gondolta újra és alakította át vendéglátóhellyé. A beruházás a Google alapítványi támogatásából, valamint széleskörű hazai összefogás eredményeként valósulhatott meg. A projektben résztvevő cégek saját termékeiket, szolgáltatásaikat ingyen ajánlották fel, vagy jelentős kedvezményt adtak ezekből a jó ügy érdekében.

A bisztró-kávézó több különlegességgel várja a vendégeket.

A hely meghatározó itala egy prémium speciality kávé, amelyet egy Costa Ricában élő magyar, Bányai László termel, és Tóth Sándor a szekszárdi Kávé Háza vezetője pörköl. Az Empathy-ban persze kajálni is lehet: háromféle DOP-lángos közül választhatnak az éhes vendégek. Ezt a fogást a hagyomány és az innováció fúziója ihlette, félúton van a római pizza és a magyar lángos között, melyre friss, hazai alapanyagokból készült feltétek kerülnek az ismert balatoni gasztroszakember, Bezerics Dani (Paletta) jóvoltából.

Az étel- és italkínálatot úgy alakították ki, hogy amennyire lehet, hazai termelőktől származó alapanyagokkal dolgozzon az Empathy konyhája. Arra is odafigyeltek, hogy a bisztró működése minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után. Utóbbira remek példa, hogy a kávézó szinte teljesen száműzi a műanyagot, nem használnak majd PET-palackokat, hanem csapvízből készítenek szűrt és magnéziummal dúsított vizet. Újrahasznosított tálalóeszközeik lesznek, a mosogatásához pedig csak zöld tisztítószereket használnak, hogy minél kevésbé terheljék a környezetet.

A megmaradt ételeket a Budapest Bike Maffia segítségével szeretnék eljuttatni a hajlék nélkül élőknek saját ellátó intézményeinkbe.

További különlegességnek számít a Laposa Birtok idei kéknyelűje. Mindenki, aki a bor most boltokba kerülő évjáratából vásárol, 100 forinttal támogatja a Vöröskereszt véradásszervezési tevékenységét, köszönhetően a Laposa család felajánlásának.

Az épület kialakításánál figyeltek a látás-, mozgás- és a hallássérültek igényeire és az akadálymentesítésre is. Az Empathy-ba bekerült egy úgynevezett indukciós hurok, amely a hallássérültek számára könnyíti meg a kommunikációt. Ez egyelőre egyedülállónak számít a hazai vendéglátásban. A kivitelezés kezdeti szakaszában egyébként a Vöröskereszt szolgáltató házának hajléktalanjai is részt vettek, elsősorban a bontásban segítettek.

A hely szimbóluma egy 16 méter hosszú vendégasztal lesz, amellyel a Vöröskereszt fizikailag is szeretné megjeleníteni az Empathy fő mondanivalóját, hogy: “Üljünk egy asztalhoz és tegyük félre az előítéleteinket!”

A kávézó közösségi- és alkotótér funkciója már a nyitás előtt elindult, hiszen az Empathy közösségi könyvespolcára közel 100 ismert és elismert ember, színészek, írók, médiaszemélyiségek, zenészek és vendéglátósok ajánlották fel kedvenc könyvüket, vagy saját alkotásukat, amelyekbe kézírásukkal jegyezték be az empátiáról vallott gondolataikat.

Az Aranyélet sztárja, Döbrösi Laura a kedvenc könyvével:

Empathy Cafe&Bistro

Budapest, Arany János utca 31.

Nyitvatartás: 

hétfő-csütörtök: 7:30-20:00
Ppntek: 7:30-22:00
szombat-vasárnap: zárva

A hely Facebook-oldala.

Fotók: Magyar Vöröskereszt