Mennyire durva a fényszennyezés ott, ahol éppen vagy? Nézd meg ezen a térképen

18/03/07 szerda
ujnemzedek.hu
Ha a Holdat, egy üstököst vagy a csillagos eget bámulnád, semmire nem vágysz úgy, mint a sötétségre. Ebben segít ez a térkép.

A fényszennyezés elég elvont fogalom - mindaddig, míg nem jön egy holdfogyatkozás, üstökös, vagy bármilyen éjszaka bekövetkező természeti jelenség, amit meg szeretnénk figyelni. Ilyenkor viszont - a felhők mellett - a mesterséges fényforrások zavarhatnak be leginkább. Ilyenkor jól jöhet egy térkép, ami segít kiválasztani, hol van olyan hely a legközelebb, ami viszonylag mentes a fényszennyezéstől.

Nos, ez a térkép viszonylag friss, ugyanis 2017-es adatokat is tartalmaz, és az egész bolygóra nézve megmutatja a fényszennyezés mértékét - így természetesen Magyarországra is. 

A mérések egészen pontosan 2013-tól egészen 2017-ig állnak a rendelkezésre, és jól látható, hogy Magyarországon is több helyen problémás a helyzet. A jobb felső sarokban bármikor előhívhatjátok a színskálát, ami a fényszennyezettség mértékét mutatja. Ez alapján sajnos egyértelmű, hogy tökéletesen sötét, mesterségtől teljesen mentes terület gyakorlatilag nemigen van az országban. Budapest szinte egész területe vörös például, de a nagyobb városainkban sem sokkal rózsásabb a helyzet. 

A térkép mégis segítséget jelent, ha az égbolt megfigyeléséhez kerestek megfelelő helyet. Ráadásul többféle layer alapján is lehet keresgélni. 

A térképet ezen a linken találod.