Megtakarítása van, csak a nyugdíjra nem gondol a magyar fiatalok többsége

17/08/17 csütörtök
ujnemzedek.hu
A fiatalok több mint harmadának van megtakarítása, legnagyobb részük lakásra gyűjt, a K&H Bank negyedéves jóléti-indexének kutatási eredményei szerint.

Hány éves kortól van szüksége egy fiatalnak bankszámlára, bankkártyára, egyáltalán mikor sétál ügyfélként egy bankba? A K&H Bank jóléti-index kutatása szerint a 19 és 26 év közötti fiatalok 83 százalékának van bankkártyája, 74 százalékuknak saját folyószámlája is. A többi banki szolgáltatást elenyésző mértékben veszik igénybe: hitelük, banki megtakarításuk, életbiztosításuk és befektetésük keveseknek van.

Pedig a trend azt mutatja, hogy egy részük igenis takarékoskodik: csupán 31 százalékuk nem tesz félre soha semmit, ez az arány 2014-ben még 38 százalék volt. A megtakarítók legnagyobb része lakásra gyűjt, majdnem ugyanennyien cél nélkül, vésztartalékot képeznek. 

A felmérésben részt vevők közül általában a 26 éven felülieknek van lakáshitelük, ami összhangban áll átlagkeresetük arányával, hiszen ők átlagban hetvenegyezer forintot keresnek, s ez csak 26 éves kor felett ugrik fel majdnem százezer forintra. A diákok átlagkeresete ennél jóval alacsonyabb,

nem éri el a harmincezer forintot.

Az alacsony átlagjövedelmek ellenére a K&H Bank több mint ötvenezer, speciálisan fiatalokra szabott számlát vezet, amelyek az Y generáció igényeinek megfelelő, könnyen használható alaptermékek, korszerű szolgáltatások.

A megkérdezett fiatalok 37 százaléka rendelkezik megtakarítással, ötödük már hónap elején félrakja a kitűzött összeget, míg másik 19 százalékuk a hónap végén maradó összeget teszi el. A fiatalok majdnem harminc százaléka alkalmi megtakarító, azaz ha éppen nagyobb összeghez jut, akkor félretesz, de tudatosan nem teszi meg hónapról hónapra. Csupán a fiatalok harmincegy százaléka nyilatkozott úgy, hogy soha nem képez tartalékot.