Még mindig nem érted a szemétszelektálás alapjait? Tessék!

17/02/09 csütörtök
ujnemzedek.hu
A joghurtos pohár fedele fémnek számít? És mi van, ha még élőflórás egy kicsit az alja? Melyik szelektív kukába kell dobni a pizzás kartont, ha még benne van a pizza széle, és amúgy is csupa ketchup az egész? Van egy kis penész még a befőttesüveg alján. Hova mehet?

A szelektív hulladékgyűjtés szabályai és a lehetőségek településenként eltérők lehetnek, de azért vannak fix pontok, amibe minden magyar kapaszkodhat. A lényeg, hogy ha nem tudsz különválasztani két vagy több különböző típusú hulladékot (pl. paradicsomszósz és papírdoboz), akkor inkább a mindenesbe dobd, és ne próbáld meg eldönteni, melyikbe passzol jobban, mert csak nehezebbé teszed a feldolgozást.

A lépcsőházakban és az utcán található nagyobb szelektív hulladékgyűjtők színei és funkciói megegyeznek.

kép: szelektalok.hu - Nemzeti Hulladékgazdálkodási igazgatóság

Pro tipp hardcore szelektálóknak!

Vegyél különböző, a hulladékgyűjtők színeivel megegyező szemeteszsákokat otthonra, és emeld új szintre a szelektálás élményét!

Papírt a kékbe!

Ez a konténer újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapír, csomagolópapír, kartondoboz gyűjtésére való. Tejes és gyümölcsitalos (kombinált) dobozokat minden esetben mossuk ki és tapossuk laposra, majd a papír vagy a műanyag konténerbe helyezzük el, attól függően, hogy hogyan jelzik.

A feldolgozás legfontosabb feltétele, hogy a papír ne legyen szennyezett, zsíros! Ne dobjuk bele az élelmiszer- maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) papírokat, használt papír zsebkendőt, szalvétákat stb.

Fordítsunk figyelmet arra is, hogy nem kerülhet a papírgyűjtő konténerbe pl. műanyag, vagyis:

 • füzetborító, műanyag mappa, nejlon fólia (vigyázzunk, a hentesáru csomagolásához sokhelyütt használnak papír-műanyag összetételű fóliát);
 • műanyag kötözőzsinór;
 • ragasztószalag (pl. dobozok lezárásához használt). Éppen ezért az összegyűjtött újságpapírt ne műanyagzacskóban tároljuk, és ne műanyagzsineggel kötözzük össze. A legjobb, ha összekötözés nélkül egy papírzacskóba rakjuk.

kép: szelektalok.hu - Nemzeti Hulladékgazdálkodási igazgatóság

Üveget a fehérbe és a zöldbe!

Fehér üveg
A tiszta, kiöblített italos és egyéb, a háztartásban már feleslegessé vált színezetlen üvegeket - konzerves, parfümös stb. - dobhatjuk ide. Ne dobjunk bele színes üveget (pl. zöld, barna üveget), tükröt, ablaküveget, villanykörtét, szemüveget, nagyítót, drótszövetes üveget, kerámiát, porcelánt, neoncsövet!

Színes üveg
Dobhatunk bele színes (zöld, barna, sárga) italos, parfümös, konzerves üveget. Ne dobjunk bele színezetlen, azaz fehér üveget, drótszövetes üveget, katedrálüveget, kerámiát, porcelánt.

Az üvegekről távolítsuk el a fém kupakokat!

Műanyagot a sárgába!

Üdítős, ásványvizes PET-palackokat, kiöblített háztartási flakonokat és azok lecsavart kupakjait (samponos, habfürdős stb.) háztartásban előforduló tiszta fóliát (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák stb.) dobhatunk bele. Tejes és gyümölcsitalos (kombinált) dobozokat minden esetben mossuk ki és tapossuk laposra! Majd a papír vagy a műanyag konténerbe helyezzük el, attól függően, hogy hogyan jelzik.

Ne dobjunk bele zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kimosott) flakont. Tejes, joghurtos poharat, margarinos dobozt, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot, hungarocellt, CD-lemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nejlonharisnya), mert hasznosításuk jelenleg nem megoldott!

Véletlenül sem kerülhet a műanyag közé:

 • üvegpalack (sajnos sokan összekeverik a kétféle palackot);

 • papírcímke;
 • ételmaradék.

kép: szelektalok.hu - Nemzeti Hulladékgazdálkodási igazgatóság

Fémet a szürkébe!

A fémek talán a legkevésbé érzékenyek a különféle szennyeződésekre. Nagyon fontos volna ezek szelektív gyűjtésének elterjedése, mert a gazdaságba történő visszaáramoltatásuk igen jelentős energiamegtakarítást eredményez. Ez az edény a fém csomagolódobozok (üdítős, sörös, konzerves stb.) és a háztartási kis fémhulladékok (pl. evőeszközök stb.) gyűjtésére szolgál. A konzerves, kutya- illetve macska-eledeles dobozokat csak kimosva szabad beledobni!

Szerves hulladék

Azaz komposzt, ami földszerű, sötétbarna színű, magas szervesanyag-tartalmú anyag, amely szerves hulladékokból, maradványokból elsősorban mikroorganizmusok tevékenységének hatására jön létre, megfelelő környezeti hatások mellett.

Miből készíthetünk komposztot?

 • kaszálék, lomb, avar
 • ágnyesedék (max.: 5 cm vastag és 5 cm hosszú lehet)
 • gyümölcs és zöldség maradék (pl. almacsutka, burgonyahéj)
 • virágok, évelőnövények
 • kávézacc, teafű
 • tojáshéj (apróra törve)
 • növényevő kisállatok ürüléke, természetes alapú alom
 • kis mennyiségben: apró csont, fahamu, fűrészpor, gyaluforgács, haj

Mi nem kerülhet a komposztba?

 • Építési törmelék
 • Vegyszerrel kezelt faáru
 • Húsmaradék, olaj
 • Üveg-, fém- műanyag- és papírhulladék

Veszélyes hulladék

A veszélyes hulladékot külön kell gyűjteni. Leadható a hulladékudvarokban vagy az önkormányzat által szervezett veszélyes hulladék gyűjtőakciók keretében, amelynek helyéről, idejéről az adott önkormányzat ad tájékoztatást. A leggyakoribb, háztartásokban is fellelhető veszélyes hulladékok, amelyeknek már speciális gyűjtése sok helyen megoldott: elem és lejárt vagy feleslegessé vált gyógyszer, a festék, sütőzsiradék, akkumulátor. 

Gyógyszer
A lejárt vagy feleslegessé vált gyógyszereket semmiképpen ne dobjuk ki az otthoni szeméttárolóba, vagy lefolyóba mivel a gyógyszerek veszélyes hulladékok és a hulladéklerakókba kerülve károsíthatják a természetet és a talajvízbe, illetve földbe jutva egészségünket is. 2006. január 1-től minden gyógyszertárban átveszik tőlünk a szakemberek a hulladékot a megfelelő tároló edényekbe helyezik, ahonnan a koordináló szervezet a hulladékégetőbe viszi ártalmatlanításra.

Elektronikai hulladék
Az elektronikai berendezések és hulladékok szeméttárolóba illetve lomtalanításkor utcára helyezése szintén nem jó megoldás. A hulladékok gyártóhoz történő visszajuttatása hasznosításra, illetve ártalmatlanításra nagyon fontos.

2005. augusztus 13-tól amennyiben új készüléket vásárolunk, a vásárlás helyén visszaveszik régi, már feleslegessé vált készülékünket. Több üzletben vásárlás nélkül is átveszik tőlünk az elektronikai hulladékot, melynek pontos feltételeiről az egyes üzletekben adnak felvilágosítást. Folyamatosan bővül azon önkormányzatok száma is, melyek elektronikai hulladék begyűjtésére speciális lomtalanítást szerveznek. A helyi lehetőségekről az adott önkormányzat ad bővebb információt.

Elem
Az elemeket semmiképpen ne dobjuk ki  a szemetesünkbe. Már sok helyen visszaveszik a már lemerült, használt elemeket. A gyűjtőpontokról további információt a www.relem.hu vagy a www.rebat.hu weboldalon találsz!

Hulladékudvarok: ha nem fér bele a kukába

Költözésnél, tatarozásnál, felújításnál gyakran előfordul, hogy a feleslegessé vált cuccok nem férnek bele a kukába, és már újrahasznosításra is alkalmatlanok. A törött függönykarnis, kitisztíthatatlan szőnyeg, összezúzott ruhásszekrényt nehéz lenne belegyömöszölni a kukába, és túl sok hasznát azigazán rászorulók sem látják, tehát eladományozni is felesleges.

Az ilyen hulladékot a hulladékudvarokban érdemes elhelyezni. A lakossági hulladékudvarok szakképzett személyzet által működtetett, zárt hulladékátvevő helyek, ahol a háztartásokban keletkező, anyagfajtánként elkülönítetten gyűjtött veszélyes, speciális kezelést igénylő, valamint az csomagolási hulladékok átvételét végzik. A hulladékudvarok elsődleges célja a hulladékok anyagában történő hasznosítási arányának javítása, valamint a veszélyes hulladékok környezetbe jutásának megakadályozása. Jelenleg 17 db üzemel Budapesten, és a vidéki nagyvárosokban is jellemzően található legalább egy ilyen.

A cikk a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által közölt információk alapján készült.