Már árulják a fülhallgatót, ami valós időben fordít, és 15 nyelven tud 

18/03/13 kedd
ujnemzedek.hu
Pilotnak hívják a vezeték nélküli kis csodát - de a nyelvtanulást, nyelvtudást és a nyelvvizsgát azért még korai lenn temetni...

A Pilot azzal kecsegtet, hogy végre teljesül az emberiség régi, nagy álma (és Dogulas Adams, és teljesen eltűnhetnek a nyelvi korlátok. A vezeték nélküli fülhallgatóhoz tartozik egy - iOS-re és Androidra is letölthető - app, valójában ez végzi a fordítást. A dolog úgy működik, hogy az egyik fülhallgatót át kell adni a - másik nyelven megszólaló - beszélgetőpartnerünknek. Ezután szinte rögtön halljuk - a saját nyelvünkön -, amit mond, és ő is a saját nyelvén hallja, amit mi mondunk.

A (nagyon) okosfülhallgatót a Waverly Labs nevű cég fejlesztette ki, és jelenleg 15 nyelven ért, (konkrétan: angol, francia, olasz, portugál, spanyol, német, orosz, arab, görög, hindu, lengyel, török, mandarin, japán és koreai). A tervek szerint továbbfejlesztik az eszközt, mert jelenleg csak azoknak a beszédét fordítja le, akiknél ott van valamelyik fülhallgató. De ha minden igaz, előbb-utóbb a füles nélkül beszélők szavait is le tudja majd fordítani - legalábbis ez a terv. A másik szépséghiba: ez a valós idejű fordítás egyelőre mégsem jelenti, hogy azonnal halljuk a saját nyelvünkön a másik szavait - van még van egy kis csúszás. A gyártó szerint ezen is dolgoznak. 

Kábé így fest mindez a való életben:

De még ha egyszer tényleg szinte szinkronban tolmácsol is a kütyü, és ennél is több nyelven tud, akkor is kérdés, milyen minőségű, milyen szintű a tolmácsolás, amire valóban képes? Vajon mikorra jutunk el oda, hogy ha nem is tökéletesen hibátlanok a fordításai, a mindennapokban mégis használhatóak azért? De tényleg legyünk nagyon optimisták, és tegyük fel, hogy ez is bekövetkezik egyszer. Azonban akkor is a telefonunkra leszünk utalva, vagyis ha például lemerül, akkor marad a kézzel-lábbal mutogatás - no meg a nyelvtudás.

Vagyis ez is egy olyan dolog, ami nagyon hasznos, nagyon praktikus és szenzációs, de teljesen sosem helyettesítheti a nyelvtudást. Tehát ha biztosra akartok menni, továbbra is rajta lesztek a nyelvtanuláson - és nem csak azért, mert egy csomó álláshoz vagy a diplomához is feltétel a nyelvvizsga. Arról nem is szólva, hogy több kutatás is megerősítette: a nyelvtanulás fejleszti az agyat. A legalább két nyelven beszélő gyerekek már az iskolában jobban teljesítenek, könnyebben oldanak meg összetett problémákat, de még az időseknél is késlelteti a demencia kialakulását.

 

 

Apropó, nyelvvizsga: az megvan, hogy  2018. január elsejétől minden 35 év alatti fiatalnak visszatérítik a nyelvvizsgadíját? Az sem baj, ha már nem ez az első - de a dolog visszamenőleg nem érvényes. A részletekről korábbi cikkünkből tájékozódhattok.

A Pilotot egyébként a Waverly Labs honlapjáról lehet megrendelni, egyelőre korlátozott példányszámban, 250 dolláros bevezető áron. Az első szállítmányt tavasszal postázzák.

Forrás: Business Insider, Képek: Waverly Labs