Magyarországon született az ENSZ Ifjúsági Küldöttek memoranduma

16/12/02 péntek
ujnemzedek.hu
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Külügyi és Külgazdasági Intézet, valamint az Új Nemzedék Központ támogatásával hazánkba érkező ENSZ Ifjúsági Küldöttek megalkották az a Budapest Youth Delegate Memorandumot.

A dokumentummal egy olyan keretrendszer kialakítását kívánják elősegíteni, amely lehetőséget nyújt a fiatalok számára különféle nemzetközi egyeztető fórumok és a közös érdekképviselet megteremtésére. A küldöttek António Guterresnek is írtak egy levelet azzal a céllal, hogy megalapozzák az új főtitkár és az ENSZ Ifjúsági Küldöttek közötti együttműködést, valamint meghatározzák és rögzítsék az ifjúságot érintő legfontosabb kérdéseket.

A 15 ifjúsági diplomata három napot töltött Magyarországon. Ez idő alatt ellátogattak a Budapesti Víz Világtalálkozóra, parlamenti látogatást tettek és szekcióüléseken vettek részt, amelyek során hazai ifjúsági szervezetekkel, politikai frakciók ifjúsági tagozatának képviselőivel és politikai elemzőkkel vitatták meg a fiatalok döntéshozatalba történő bevonásának globális kérdéseit.

A Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatója ismertette az ifjúsági küldöttekkel a Budapest 2024 olimpiai pályázat sportdiplomáciai jelentőségét és találkoztak Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkárral is, aki a fiatalokkal folytatott megbeszélésen hangsúlyozta, fontos az ifjúsági képviselet és a családpolitika együttműködése, mert a fiatalok számára lényeges téma a család és a jövőtervezés. Az államtitkár szerint valóban alacsony Magyarországon a nők közéletben történő szerepvállalásának aránya, a fiatal tehetséges nők számára nagy kihívás a munka és a család összehangolása. Ezért is fontos a nők támogatása és a családpolitika hazai és nemzetközi szinten egyaránt – emelte ki Novák Katalin.

„Az Új Nemzedék Központon keresztül számos programon, rendezvényen vagy éppen kutatáson keresztül figyelünk a fiatalokra annak érdekében, hogy megismerjük az őket leginkább foglalkoztató kérdéseket, és hogy segítséget, támogatást nyújtsunk számukra, legyen szó akár a munka világába történő belépésükről, akár tehetségsegítésről.” – mondta Novák Katalin.

Volom András, Magyarország első ENSZ Ifjúsági Küldöttje kiemelte: óriási lépés, hogy az idén indult Ifjúsági Küldött Programon keresztül Magyarország, és a magyar fiatalok is a részesei lehetnek egy fenntartható jövő formálásának. Hozzátette, az elmúlt három nap megerősítette abban, hogy a fiataloknak lehetőséget kell biztosítani a globális döntéshozásban való részvételre: “Egy, a világ lakosságának több mint 50 százalékát kitevő csoportot sosem lenne szabad figyelmen kívül hagyni. Ki kell állnunk magunkért, nemzetközi szinten is” – tette hozzá Volom András.