Magyarországon indul az UNICEF új globális programja

18/09/28 péntek
ujnemzedek.hu
Hátrányos helyzetű fiatalokkal a hátrányos helyzetű fiatalokért: jön a Youth Challenge szociális startup.

A Youth Challenge szociális startup hátrányos helyzetű fiatalok csoportjait vonja be abba, hogy dolgozzanak ki innovatív megoldásokat az őket leginkább foglalkoztató problémákra. Magyarország az elsők között csatlakozhat a kezdeményezéshez.

Az egyik legfontosabb szempont, hogy nem fölülről akarjuk megmondani, melyek a rászoruló fiatalok problémái, hanem az érintetteknek maguknak adjuk meg a lehetőséget, hogy megoldásokat találjanak - mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.

A programban hátrányos helyzetű fiatalok közösségei szakértők segítségével maguk keresnek megoldást a saját problémáikra, majd ezeknek a terveknek a megvalósításával világszerte jó példát mutathatnak kortársaiknak. A sikeres pályázók meghívást kapnak egy országos workshopra, ahol kiválasztják az öt legígéretesebb kezdeményezést - ezek pénzügyi és szakmai támogatást kapnak a megvalósításhoz. A legjobb projektek 2019 tavaszán egy globális zsűri elé kerülnek, ahol további 20 000 dolláros támogatást, valamint mentori segítséget nyerhetnek. 

Képtalálat a következőre: „unicef”

A Youth Challenge először 16 országban mutatkozik be. Az UNICEF Magyarország az első az UNICEF nemzeti bizottságai közül, amelyik lehetőséget és finanszírozást kapott arra, hogy lebonyolítsa a Youth Challenge idei fordulóját – ezzel mintát is teremtve a következő évekre a másik 36 olyan fejlett ország számára, ahol működik UNICEF szervezet. Ennek köszönhetően 15-20 kiválasztott, magyar fiatalokból álló csoport dolgozhat a következő hónapokban az általuk megálmodott megoldásokon, és indulhat el a fődíjért. A többi résztvevő úgynevezett „programország”: Brazília, Jordánia, Kenya, Koszovó, Libanon, Macedónia, Montenegró, Nicaragua, Pakisztán, Szudán, Tádzsikisztán, Tanzánia, Thaiföld, Vietnam és Zimbabwe.    

„Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország az elsők között, a fejlett országokban működő nemzeti bizottságok sorában pedig egyedüliként kapott lehetőséget ennek a különleges programnak a megszervezésére. Az UNICEF ezzel kifejezetten a magyar kamaszok és fiatal felnőttek mellé állt, hogy olyan témákban segíthessük előremutató új helyi kezdeményezések létrejöttét, mint például a képzés vagy a munkaerőpiaci integráció. A legjobb elképzelések pedig esélyt kapnak arra, hogy különlegesen komoly nemzetközi támogatásban részesüljenek és világszerte is bizonyíthassanak” – mondta Mészáros Antónia.   

Minden fiatal tanulhasson vagy dolgozhasson 2030-ra

A Youth Challange egy új nemzetközi, világszervezetek közötti együttműködés része, ami a Generation Unlimited címet viseli és az ENSZ Közgyűlésének 73. ülésszakán indítottak útjára, 2018 szeptember 24.-én.  A program célja, hogy 2030-ra minden fiatalnak lehetősége legyen tanulni vagy munkát vállalni. 

A Generation Unlimited egy dinamikus globális partnerség, amely kiemelten épít a világon élő 1,8 milliárd fiatal véleményére, és arra ösztönzi a kormányokat, a multilaterális szervezeteket, a magánszektort és a civil társadalmat, hogy sürgős befektetéseket tegyenek az oktatás, a készségfejlesztés és a felelősségvállalás területén a fiatalok egyre növekvő 10-24 év közötti korosztálya számára.