Magyar projektre is lehet szavazni az Európai Natura 2000 Díj idei döntőjében

18/03/26 hétfő
ujnemzedek.hu
A parlagi sasokat érintő mérgezések visszaszorítását népszerűsítő, Helicon LIFE+ akció, amely 2012 és 2016 között zajlott az MME koordinálásában, az egyedüli magyar természetvédelmi projektként került be az Európai Natura 2000 Díj idei döntősei közé.

A  Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közlemény szerint a hetvenöt pályázó közül huszonöt maradt versenyben. A független zsűri értékelésével párhuzamosan közönségszavazás is zajlik április 22-ig.

A díjat öt kategóriában ítélik oda:

  • Természetvédelem,
  • Társadalmi-gazdasági előnyök,
  • Kommunikáció,
  • Érdekek/felfogások összehangolása,
  • valamint a Hálózatépítés és határokon átnyúló együttműködés.

Az európai uniós szavazófelület ide kattintva érhető el. 

A győzteseket Brüsszelben jelentik be május 17-én. Az esemény házigazdája Karmenu Vella, a környezetpolitikáért, a tengerügyekért és a halászati politikáért felelős uniós biztos lesz.

A magyar Helicon LIFE+ akció Természetvédelem kategóriában került a döntőbe.

A projekt egyik legfontosabb feladata az volt, hogy a parlagi sasokat érintő mérgezések felderítésében részt vevő szakmai csoportok munkájához egységes terepi, állatorvosi és rendőrségi protokollok készüljenek. A projekt során létrejött a Méreg- és tetemkereső kutyás egység, amely az elmúlt három évben több mint 500 terepi felmérést és házkutatást hajtott végre, és mintegy 200 védett állatot érintő bűncselekménnyel kapcsolatos tetemet, csalétket vagy nyomot talált. Jelenleg műholdas jeladók segítségével több mint 40 parlagi sas mozgását lehet követni. Emellett a parlagi sasok vedlett tollaiból kivont DNS segítségével Kárpát-medencei lefedettségű DNS-ujjlenyomat adatbázis készült. Ennek köszönhetően minden korábbinál pontosabban fel lehet tárni, hogy mely területeken cserélődnek természetellenes arányban a költőmadarak, amelynek hátterében legtöbbször emberi eredetű okok, köztük a mérgezés áll.

A Natura 2000 Díjat az Európai Bizottság hozta létre 2014-ben azzal a céllal, hogy elismerje a különböző szervezetek természetvédelemi erőfeszítéseit.

 

Forrás: MTI