Magyar Ifjúság 2016: 12 ezer fiatal szelfije nem tévedhet

17/02/13 hétfő
ujnemzedek.hu
Baromi sokat lógunk a neten, általában elégedettek vagyunk, de azért egy-két dolgot még jó lenne változtatni.

Persze ez csak néhány gyors megállapítás a február 13-án bemutatott Magyar Ifjúság 2016 kutatás eredményei közül. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a gyorsjelentés hétfői a Magyar Tudományos Akadémián tartott bemutatóján elmondta: Ahhoz, hogy a kormány jó döntéseket hozzon a fiatalokkal kapcsolatban, ismernie kell őket. Ehhez a megismeréshez járul hozzá a kutatás, amely megerősíti azt is, hogy a 2009-ben elfogadott Nemzeti ifjúsági stratégiát ideje "leporolni".

Ezért már készül a minisztériumban a Stratégia a fiatalokért, amelyet nemsokára a kormány elé terjesztenek. Hozzátette: Magyarország a fiatalokkal együtt, a fiatalok által erősödik - a kutatást 2000 óta négyévente készítik mindig azonos módszertannal, tavaly nyolcezer magyarországi és - első alkalommal - négyezer határon túli 15-29 éves fiatalt kérdeztek meg.

Oké, de akkor milyenek vagyunk mégis?

Az eredmények közül néhány fontos adatot ebben az infógrafikában gyűjtöttünk össze:

A bemutatón részt vett Novák Katalin, az Emmi család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára is - ő ezeket a pontokat ragadta ki a gyorsjelentésből Facebook-posztjában:

Ahogy a bemutatón elmondta: "A magas házasodási és családalapítási kedv azt bizonyítja, hogy a fiatalok jövőbe vetett bizalma növekedett  A felmérés szerint a fiataloknak egyaránt fontos a család, a gyermekvállalás és a munkaerőpiaci helytállás, ami visszaigazolás a kormány családpolitikája felé, hogy jó döntéseket hozott például a gyed extra bevezetésével vagy a bölcsődei férőhelyek bővítésével - hangsúlyozta. Novák Katalin pozitívumnak nevezte, hogy a fiatalok mernek hangot adni a véleményüknek, ami látható abból is, hogy soha nem volt még ennyire alacsony a nem válaszolók aránya.

Székely Levente, a Kutatópont Kft. kutatási igazgatója elmondta, hogy jelenleg stagnál a házasságban élők aránya, viszont emelkedő tendenciát mutat a házasodási kedv. A kívánt gyermekszám átlagosan 1,7, ami megegyezik a 2012-es számmal, a gyermekvállalást pedig elsősorban anyagi okok befolyásolják.

Közölte azt is, hogy a fiatalok majdnem fele szerint a legnagyobb problémát az anyagi nehézségek, a létbizonytalanság és az elszegényedés jelentik a korosztálynak, ami hasonló eredmény mint 2008-ban és 2012-ben. További problémának látják a bizonytalanságot, a kiszámíthatatlan jövőt, a céltalanságot, a drogokat, az alkoholt, a munkanélküliséget és a bűnözést. Az eredmények szerint 2012 óta valamelyest nőtt a fiatalok érdeklődése a politika iránt, ugyanakkor azt is látni, hogy a közéleti témák jobban foglalkoztatják őket, mint a politikai kérdések.

A magyar fiatalok többsége liberális, jobboldali, mérsékelt, és mindenekelőtt demokráciapárti - mondta el Székely Levente.

Néhány fontos adat még

Aki a teljes kutatási eredményekre kíváncsi, itt megtalálhatja az online változatot - néhány fontos infót azonban (a teljesség igénye nélkül) kiragadnánk:

- A vizsgált 15-29 éves korosztály nagyjából 1,7 millió főt tesz ki –  49/51 százalék a lányok/fiúk aránya.

- Nyelvtudás: jelentősen növekedett, érddekes viszont, hogy a nyelvvizsgát szerzők aránya alig változott. A Stratégia a fiatalokért épp ezért tartalmazza annak a lehetőségét, hogy az első nyelvvizsgát az állam állja.

- A megkérdezettek szerint "az a fiatal, aki annak tekinti magát, illetve az a felnőtt, aki képes felelős döntéseket hozni"

- Szabadidő: a képernyős tevékenységek dominálnak – a fiatalabbaknál leginkább a számítógép, azonban minél idősebb valaki, annál inkább a TV felé nő a mérleg.

- Még egy idevágó adat: nem gondolnád, de 85 százalékunknak van okostelója – a nyilatkozatok szerint legfeljebb egy napot bírna ki nélküle: 42 százalék.

- A neten naná, hogy a Facebook a vezető oldal. Ha azt gondolnánk, leáldozóban van neki, ne gondoljuk, mert nem igaz (mármint itthon)

- Ami szomorú: egyre nagyobb az aránya azoknak, akik nem járnak kulturális helyszínekre (fesztivál, koncert, színház)  – legkevesebben operába, legtöbben multiplexbe jutnak el.