Magyar fiatalok "hangoskodtak" Londonban

16/10/26 szerda
ujnemzedek.hu
Anyacsavarokból, huzalokból kézzel készített ékszerek, termőföld a város közepén, áramtermelés esővízből vagy éppen egy applikáció, amely az ételallergiával küzdőknek segít megtalálni a megfelelő éttermet. Ilyen és az ehhez hasonló újszerű kezdeményezéseknek adott teret a Demo Day Londonban.

Az esemény, az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó Új Nemzedék Központ és az Enterprise Hungary együttműködésével szervezett Startup Campus London vállalkozásösztönző tréning végállomása volt, ahol a szigetországban élő tehetséges magyar fiatalok zsűri előtt mutathatták be ötleteiket. A Demo Day legjobbnak ítélt csapata segítséget kap startupja elindításához.

„Mindenkinek van rengeteg ötlete, ám az ambíciókat egy hosszú, kátyús út választja el a sikertől. Egyedül nagyon nehéz lett volna elindulni rajta, de a workshop hasznos keretet adott a vállalkozás indításának gyakorlatilag minden fontos fázisához” – mondta Balassa Lőrinc, a kurzus egyik résztvevője.

A „Londonban a magyar tehetségekért” projektben megvalósuló 4 hetes képzésre olyan 18 és 30 év közötti fiatalok jelentkezhettek, akik jelenleg az Egyesült Királyságban élnek, vállalkozói motivációval rendelkeznek, valamint innovatív, új ötleteik vannak. A kurzus a sikeres tavaszi sorozatot követően ősszel ismét az Imperial College London campusában volt. Összesen 30 magyar fiatal, 24 csapatot alkotva dolgozott együtt, amely során üzletfejlesztési módszertan segítségével fejlesztették ötleteiket.

„A Startup Campus London képzésben részt vett fiatalok nem csak innovatív ötleteik és képességeik miatt tűnnek ki, hanem mert erőt, energiát fektettek abba, hogy mindezt kibontakoztathassák. A Nemzeti Tehetség Programban számos eszközzel segítjük ebben is fiataljainkat. A tehetséggondozáson túl fontos az élő kapcsolat fenntartása is azokkal a fiatalokkal, akik külföldön gyarapítják tudásukat, akik a világ legjobb egyetemein állnak helyt. Az is a célunk, hogy megtaláljuk a tehetséges fiatalokat és ne csak a fejlődésüket szolgáló tanácsokat és képzést adjuk meg számukra, hanem segítsünk a legjobbaknak befektetőkkel is kapcsolatba lépni.” – mondta Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár.

„A magyar üzleti ötletek immár külföldön is létrejövő közösségi és képzési bázisai teszik lehetővé az ígéretes innovatív kezdeményezések felkutatását, fejlesztését. Ebből a közösségből indulhatnak innovatív projektek, melyek továbbfejlesztése biztosítható a számos konstrukcióban – akár pályázati finanszírozással, akár kockázati tőkebefektetéssel – elérhető forrásokból és így a nemzetközi piacokon is versenyképes termékek, valódi sikertörténetek hozhatók létre” – hangsúlyozta Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország londoni nagykövete köszöntőbeszédében arra buzdította a magyar fiatalokat, hogy hozzanak létre olyan vállalatokat, amelyeknek az áttörést az Egyesült Királyság-beli és nemzetközi színtérre a nagykövetség nagy erőkkel segítheti.

A képzéssorozat végén 7 csapat mutatkozhatott be a hétvégi Demo Day-en, ahol Dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország londoni nagykövete, Kisgergely Kornél, a Corvinus Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója és Katona Bence, a Startup Campus London programvezetője mellett Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár is pontozta a fiatalok ötleteit, amelyekről köszöntőbeszédében is szólt:

„Elolvasva ezeket az ötleteket és beszélgetve azokkal, akik önöket felkészítették erre a versenyre azt tapasztaltam, hogy ezek olyan ötletek, amelyek szeretnének hozzáadott értékkel járni és jobbá tenni a környezetünket. Büszkék vagyunk önökre, mert ebben a nemzetközi közegben is megállják a helyüket. Amit mi a másik oldalon kínálni tudunk, hogy ezekkel a partnereinkkel, akikkel ebben a projektben is együtt dolgoztunk, illetve a Londonban a magyar tehetségekért program keretében még együtt dolgozunk, igyekszünk minél több lehetőséget kínálni önöknek” – hangsúlyozta köszöntőbeszédében Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár.

Kisgergely Kornél, a Corvinus Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója köszöntőbeszédében elmondta: a következő hat évben 50 milliárd forintot különítenek el különféle startupok finanszírozására. Hozzátette, zsűriként már a potenciális befektetéseit tartja szem előtt és reményét fejezte ki, hogy a Demo Day résztvevői között megtalálhatóak az első ügyfeleik. 

A zsűri értékelése alapján Szomora Alexandra, BETTER.ME című önfejlesztést elősegítő ötletével nyerte el a „London magyar startup reménysége” oklevelet. A díj révén a győztes bejutott a Quantum Leap jövő év elején induló győri inkubációs programjába, amellyel további segítséget kaphat vállalkozása megvalósításához.

„Szerintem ez egy nagyon fontos képzés volt, mert új lehetőségeket teremtett mind Magyarországnak, mind a magyar tehetségeknek. Nagyon aktuális, valós szükségletekre kereste a megoldást. Hálás vagyok, hogy részt vehettem rajta, sok remek, díjra érdemes csapat képviselte Magyarországot. A díj számomra egy motiváció arra, hogy folytassam az ötletemet és lehetőség szerint sikerre vigyem” – mondta a győztes Szomora Alexandra.

A Demo Day-t kapcsolatépítő est zárta, amely Magyarország londoni nagykövetségével és a Londonban és vonzáskörzetében működő diákszervezetekkel együttműködve valósult meg. A Nemzeti Tehetség Programnak köszönhetően az Új Nemzedék Központ az elkövetkezendő időszakban közel 60 eseményt szervez, amelyek között ismét lesznek kompetenciafejlesztő tréningek, szakmai programok, képzések, továbbá tehetséggondozó és tanácsadó rendezvények, workshopok közösségteremtő események, könnyűzenei koncertek és színházi előadások is.

A Londoni Közösségi Tér és Ifjúsági Iroda programjairól naprakészen megtalálható minden információ a New Generation Centre in London online felületein: 

http://newgenerationlondon.com/

https://www.facebook.com/newgenerationlondon/

https://uk.linkedin.com/in/newgenerationcentrelondon

A Startup Campus Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával megvalósult magyarországi programsorozatán, Kecskeméten, Debrecenben, Győrben és Budapesten 2000 fiatal vett részt. Az egyetemi ötleteket támogató vállalkozásösztönző programba összesen 180 jelentkezés érkezett. A szakmai mentorok ezekből 32 elképzelést találtak alkalmasnak a programba való bekerülésre és a térítésmentes közösségi iroda biztosítására.