Magyar fiatalok app-ja mozdítaná előre a jövő orvosainak képzését

17/06/07 szerda
ujnemzedek.hu
Aki nem követte volna az eseményeket, tavaly júliusban az InSimu Patient nevű alkalmazás magyar megalkotói, a Microsoft diákoknak szóló, nemzetközi startup-versenyének véghajrájában baromi jól szerepeltek. Az Imagine Cup seattle-i döntőjén 35 csapat szállt versenybe, az InSimu Patient pedig kategóriájában harmadik lett. Persze, itt még nincs vége!

Az app a diagnosztikában hozott nagy változásokat

A készítők célja az volt, hogy nagyobb legyen az esély a helyes diagnózis felismerésére és a betegek sikeres gyógyulásra. A fiatal orvosok és orvostanhallgatók az applikációban szimulált betegeken készülhetnek fel valódi emberek gyógyítására. A program úgy működik, hogy az orvosjelölt kap egy pácienst tünetekkel, a feladata pedig az, hogy eldöntse, milyen vizsgálatra van szüksége. Nemcsak az számít, hogy milyen pontos a diagnózis, hanem az is, hogy mennyi pénzt és időt igényel a kezelés. Így lényegében anélkül készülhetnek fel a tényleges gyógyításra, hogy valódi emberéletek épségét veszélyeztetnék. Zseniális! 

Több hallgató is kipróbálhatta

Az Imagine Cupon szerzett sikerek után a csapat nem állt meg. Az eltelt egy évben megvolt az első Insimu Patient által támogatott diagnosztikai kurzus a Debreceni Egyetemen, ahol az odajáró orvostanhallgatók ki is próbálhatták a díjnyertes appot. A fejlesztők közül többen is ezen az egyetemen tanultak, ezért szerették volna, ha itt mutathatják be legelőször a fejlesztéseiket.

Dr. Tóth Gábor, az InSimu ügyvezetője és társalapítója a 24.hu-nak elárulta, hogy az applikációt használók köre hamarosan növekedni fog, mert a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő magvető tőkeprogramja támogatja majd az alkalmazás piacra vitelét. Sőt, mi több, az alkalmazás fejlesztői sem unatkoztak, mivel az Imagine Cup által részt vehettek egy több hónapos startup továbbképző tréningen is, ami segített nekik elsajátítani a legfontosabb üzleti ismereteket és előadói készségeket.

A fejlesztők jelenleg folyamatosan bővítik az applikáció lelkét jelentő orvosinformatikai adatbázist, valamint az app megjelenésében is lesznek változások, hogy az ősz folyamán már a lehető legjobb felhasználói élményt tudják biztosítani az orvosképzésben résztvevők számára. Akit érdekel az app, ezen a linken meg is tudja nézni, ki tudja próbálni.