Litván-magyar ifjúságszakmai projekt indul

16/09/20 kedd
ujnemzedek.hu
Kölcsönös információcserére és közös projektek megalkotására gyűltek össze a fiatalok.

2016. szeptember 19-én, hétfőn indult el az egyhetes tapasztalatcsere, mely során szeretnék azt elérni, hogy a két nemzet szakemberei megismerjék egymást és az általuk alkalmazott ifjúságszakmai gyakorlatokat. Ez a program szorosan illeszkedik az ifjúságsegítők munkájához, hozzájárul az ifjúsági kezdeményezések megvalósításához, közösségek építéséhez valamint erősíti a két nemzet szakmai kapcsolatát.


balról: Rasa Kairiené litván nagykövet, Pacsay-Tomassich Orsolya, EMMI nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára, Dr. Süveges Antal Pál az Új Nemzedék Központ ügyvezető igazgatója

A héten 15 litván és 15 magyar szakember, nem csupán információt gyűjt, hanem együtt is dolgozik majd. A közös "nagy projekt" neve, amivel hét végére el kell készíteniük a  „Ilyen lesz Európa legjobb nagyvárosi ifjúsági tere” címet viseli. A bemutatott anyagok az ujnemzedek.hu-n is elérhetőek lesznek. 

A keddi megnyitón Dr. Süveges Antal Pál az Új Nemzedék Központ ügyvezető igazgatója kifejtette: a közösségé válás egyik legfontosabb alappillére a szolidaritás.  Ahhoz, hogy ez az együttműködés létrejöjjön, szükség van egy befogadó térre is, melyhez a Közösségi Tereink megfelelő helyszínek lehetnek.


Dr. Süveges Antal Pál  az Új Nemzedék Központ ügyvezető igazgatója és Rasa Kairiené litván nagykövet

A nyitóbeszéd  követően  Pacsay-Tomassich Orsolya, EMMI nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár beszélt a pályázat fontosságáról, a benne rejlő lehetőségekről, kreativitásról és utalt arra, hogy érdekes és izgalmas programok várják a résztvevőket. Elmondta: a projekt jó lehetőség arra, hogy körbejárják a résztvevők az ifjúsági közösségfejlesztés témáját. A helyettes államtitkár három különböző témát emelt ki, melyek a következők voltak: közösségi motivációk, közösségfejlesztő személyek és a közösségfejlesztés társadalmi haszna. Beszéde végén sok sikert kívánt a jelentkezőknek. „Fedezzétek fel Magyarországot! Szerezzetek tapasztalatokat és új barátokat, ismeretségeket!”


Pacsay-Tomassich Orsolya, EMMI nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár és Rasa Kairiené litván nagykövet

A Báthory István Magyar-Litván Ifjúsági Együttműködési Alap céljáról mesélt Rasa Kairiené litván nagykövet, mely a két nemzet kölcsönös barátságának elmélyítését és szakmai fejlődését jelentené. Szeretnék ebbe a fiatal generációt is bevonni, hogy hosszútávon is működőképes és hatékony legyen a pályázat. "Magyarország az első partnerország, akivel Litvánia ifjúságfejlesztési programot hozott létre. - mondta Rasa Kairiené litván nagykövet „Fontosnak tartom, hogy a két ország együttműködéséből egy jól működő közösség alakuljon ki. Kívánom, hogy sikeres legyen ez a projekt.” – tette hozzá, majd említést tett '56-os magyar megemlékezés fontosságáról is. 

 

2015. november 06-án Budapesten, A Báthory István Magyar-Litván Ifjúsági Együttműködési Alap technikai és pénzügyi végrehajtásáról szóló dokumentumot írt alá Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Algimanta Pabedinskiené litván szociális és munkaügyi miniszter.  Az Alap célja a két nemzet kölcsönös barátságának elmélyítése a fiatal generáció körében, olyan programok finanszírozása révén, melyekre 13 és 30 év közötti fiatalok pályázhatnak.