Közösségek a fiatalokért - még lehet jelentkezni az Új Nemzedék szakmai találkozójára!

16/08/01 hétfő
ujnemzedek.hu
Ifjúságsegítő szakemberek jelentkezését várják magyar és litván ifjúsági szakemberek számára rendezett találkozóra.

Az Új Nemzedék Központ a Báthory István Magyar - Litván Ifjúsági Együttműködési Alap támogatásával Közösségek a fiatalokért - eszközök, módszerek, jó gyakorlatok megosztása címmel szakmai találkozót szervez magyar és litván ifjúsági szakemberek számára 2016. szeptember 19-25. között Budapesten és Zala-megye több pontján.

A találkozó célja a két nemzet ifjúsági szakemberei között olyan szakmai közösség létrehozása, amely hosszú távú együttműködést eredményez, és ezáltal elősegíti a kölcsönös barátság elmélyítését a fiatal generáció körében.  Az egyhetes program az ifjúsági közösségfejlesztés témáját járja körül három kiemelt dimenzióban: közösségi motivációk, közösségfejlesztők és célcsoportok, valamint a közösségfejlesztés társadalmi haszna. A hét nap alatt nem csupán információ cserére, egymás munkájának megismerésére kerül majd sor, hanem lehetőséget teremtünk arra, hogy a résztvevők egy közös projektalkotó munkafolyamat által értékes tapasztalati tanulást élhessenek meg. A programelemek között szerepel a két nemzet jó gyakorlatainak megosztása, az ifjúságügyi szervezetrendszerek és a nemzeti sajátosságok kölcsönös megismerése.

Felhívás jelentkezőknek

Várjuk azon magyar és litván ifjúságsegítő szakemberek jelentkezését, akik az állami, a civil, vagy az egyházi szférában dolgoznak az ifjúságügy területén és szívesen részt vesznek egy kölcsönös tapasztalatcserén alapuló közös tanulási folyamatban. A programban összesen 30 résztvevőt tudunk fogadni, 15 litván és 15 magyar ifjúsági szakembert várunk. A találkozót az EMMI által az Új Nemzedék Központ támogatja, a résztvevők teljes ellátást, valamint utazási költségtérítést kapnak.  A találkozó munkanyelve angol, a részvételhez angol nyelvtudás szükséges.

A program témája

A társadalom fejlődésének záloga a fiatalok nyitottsága, készsége, együttműködése. A találkozó témájául ezért egy kulcsterületet, az ifjúsági közösségfejlesztést választottuk, amelyet három dimenzióban szeretnénk a résztvevőkkel közösen megvizsgálni, és eddig szerzett tapasztalatainkat egymással megosztani:

1.    A közösségformáló erők
Különböző budapesti ifjúsági közösségek meglátogatása kapcsán arra fókuszálunk, hogy milyen külső és belső motivációk, erők mentén jönnek létre és működnek ifjúsági közösségek? 

2.    Közösségfejlesztő személyek
Balaton-felvidéki kistelepülésen működő ifjúsági szervezet vezetőinek megismerése közelebb visz bennünket ahhoz, hogy megértsük, milyen szerepe lehet egy karizmatikus személynek és önkéntes segítőinek a közösség létrejöttében és működésében.
3.    Társadalmi haszon
Kisvárosi szervezet jó példáját megismerve megfogalmazzuk, hogy milyen értéket teremthet egy közösség a tevékenysége által a környezetében egyéni és társadalmi szinteken.

Projektfeladat készítése

A résztvevők a hét során munkacsoportokban dolgozva egy ifjúsági közösségfejlesztési témájú, a közösségi terek kialakításához, működtetéséhez is köthető témájú kreatív projektfeladatot kapnak, amelyet a hét végére kell közösen elkészíteniük és bemutatniuk.  A bemutatott projekteket nyilvánosságra hozzuk és megosztjuk honlapunkon is.

Magyarország gasztronómiai és kulturális felfedezése
A résztvevők megismerkedhetnek Európa egyik legszebb fővárosával, a benne élő fiatalok autentikus és modern kikapcsolódási formáival, színvonalas magyar falusi vendéglátásban lesz részük, valamint látogatást teszünk gyerekek számára készült élményparkban és egy zalai termálfürdőben is.  

A kölcsönös ismerkedés jegyében alkalmat teremtünk a két nép nemzeti jellegzetességeinek bemutatására, nemzetiségi estek keretében. 

Jelentkezni az alábbi űrlap kitöltésével lehet: https://goo.gl/forms/uhpPM6KuZqgVkZT72 

A beküldött jelentkezéseket szakmai szempontrendszer alapján értékeljük, a résztvevőket az elért pontszámok alapján választjuk ki. 
Jelentkezési határidő: 2016. augusztus 31.