Közép-Európa tehetségekben az egyik leggazdagabb régió

18/03/23 péntek
ujnemzedek.hu
"A tehetséges fiatalok gondozása felelősséget is jelent, hiszen fontos, hogy boldogulásukat a saját országukban találják meg."

Közép-Európa tehetségekben az egyik leggazdagabb régió, és fontos a felismerésük, gondozásuk kibontakoztatása - mondta a család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkár pénteken a Parlamentben, a V4-országokkal közösen rendezett tehetségkonferencián.

Novák Katalin előadásában kifejtette: a tehetséges fiatalok gondozása felelősséget is jelent, hiszen fontos, hogy boldogulásukat a saját országukban találják meg.

Az országoknak felelősségük van abban is, hogy ez a régió vonzó legyen a fiataloknak, és ők ezt a régiót, azon belül a saját országukat erősítsék tehetségükkel. Az államtitkár kiemelte, a fiatalok szülőföldön való boldogulásának egyik záloga a tehetséggondozás, és fontos üzenet a fiataloknak, hogy a magyar kormányra számíthatnak ezen a területen is. 

Novák Katalin Csehország, Lengyelország és Szlovákia képviselői előtt azt mondta, hogy a V4-ek együttműködése erősebb, mint valaha, és ez az együttműködés releváns üzeneteket tud mondani Európa számára.

"Nagy szükségünk van egymásra" - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: fontos, hogy a tehetséggondozás területén is számíthat egymásra ez a négy ország. Meg kell osztani egymás között ezen a területen is a "jó gyakorlatokat", az esetleges problémákat, hogy mindannyian építkezni tudjunk ezekből.
 

10 éves lett a Nemzeti Tehetség Program - itt vannak az új pályázatok!

10 éve működik a Nemzeti Tehetség Program, ennek ünnepe kezdődött csütörtökön a Parlamentben. Már elérhető a Nemzeti Tehetség Program 2018-as kiírása, a kormány valamivel több mint hárommilliárd forintot fordít tehetségek támogatására ebben az évben - jelentette be Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere a háromnapos rendezvény nyitóeseményén.  A cikk itt folytatódik.

Novák Katalin a konferencia plenáris részében elmondott előadásában kifejtette, Magyarország gazdag a tehetségeket tekintve, és felhívta a figyelmet arra, hogy e fiatalok megtalálása, tehetségük gondozása később a saját országuk javára válik, a régió versenyképességét erősítve.
 
Az államtitkár a plénum előtt emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Tehetség Program 2008-ban ötpárti konszenzussal jött létre és húsz évre határozta meg a tehetséggondozás előmozdítását.
 
Kitért arra, hogy a tehetséggondozás területén Magyarország erős a civil szférát tekintve, hiszen - mint mondta - a kormány önmagában nem lenne hatékony ezen a területen.

Novák Katalin hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Tehetség Programra eddig  összesen 47 millió eurót fordítottak, és az idei évre csaknem 10 millió eurós nagyságrenddel számolnak.
 
Szólt arról a magyarországi gyakorlatról, hogy a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlásával is támogatható a program, és a kezdeti 50 ezerről már 350 ezerre emelkedett az e célra felajánlók száma.

Nobilis Márton, az Új Nemzedék Központ ügyvezető igazgatója köszöntőjében arról beszélt, hogy Magyarország a V4 országaival közösen Európa egyik leggyorsabban fejlődő régiójává vált.

Mint mondta, a négy ország elkötelezett a tehetségek segítése mellett, hiszen a tehetség erőforrást is jelent egy-egy ország számára. Azonban "semmit sem adnak ingyen", sok feladat vár még azokra, akik a tehetséges fiatalok segítését tűzték ki célul - fogalmazott az ügyvezető.

Balog: az "agyelszívás" egész Európa problémája

Miközben Közép-Európa egyre erősebb gazdaságilag, tudományosan és infrastrukturálisan, az "agyelszívás" egész Európa problémája - mondta az emberi erőforrások minisztere, mielőtt a V4 országok képviselőivel közösen a tehetséggondozást érintő nyilatkozatot írt alá pénteken, a Parlamentben. Balog Zoltán beszédében azt mondta, a képzett, minőségi munkaerő keletről nyugatra történő vándorlásának jelenségével mindenképpen foglalkozni kell, miközben büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország a teljes foglalkoztatottság felé halad. Hozzátette ugyanakkor, hogy a munkaerő-vándorlás az unión belül magától értetődő és üdvözlendő jelenség mindaddig, "amíg van hazatérés", hogy a tapasztalatokat, a tudást országaikban fogják kamatoztatni. Balog Zoltán azonban fontosnak nevezte az identitástudat kérdését. Mint mondta, ha olyan iskolákba járnak a gyerekeink, ahol nem csak a versenyképességet erősítik bennük, hanem a "nemzethez tartozás tudatát" is, akkor a haza hívó szó lehet. Ebben is vannak közös értékeink és közös feladataink is - emelte ki a miniszter. (MTI)