Koleszos vagy? Akkor így figyelj a ruháidra!

17/09/13 szerda
ujnemzedek.hu
Nem a szüleid mosnak már rád? Neked kell bevállalnod MINDENT, ami megruházás? Nyugi, itt van pár tipp, hogy ki ne nyúlj.

Gép vagy szárítókötél? Ecet vagy hipó? Összemossa pirossal vagy nem mossa össze a pirossal? Van egy csomó kérdés, amire (lásd még: puding próbája az evés) a saját kárunkon jövünk rá, ha mexican stand offba kerülünk egy mosógéppel és a nagy rakás szennyes holmival. 

Itt van pár tippp, hátha segít.

1. A címke nem dísz

Komolyan: OLVASD EL MIT TANÁCSOL A GYÁRTÓ. 30 fokot ír? AKKOR NE MOSD 40-EN. Nem akarod, hogy kinyúljon? Akkor tessék odafigyelni, mielőtt ollót ragadsz,és kivágod azt a nyakat szurkáló pulcsikitüremkedést.

2. "Ha ez okozta a szennyeződést akkor ezzel szedd ki"

Ecetes olló, mondhatnánk, de a népi/urbánus módszerek olykor akár működhetnek is - van itt egy ábra, amelyet a Boredpandán találtunk, felelősséget nem vállalunk érte, mert azért vannak rajta első látásra minimum röhejes item-ek... amelyek akár működhetnek is:

Mindenesetre most hívtuk anyánkat, aki szerint a foltok Godzillája, azaz a vörösbor ellen kitűnő például a szénsavas ásványvíz, de az asztali só is, illetve komoly eredményeket lehet elérni a szódabikarbóna fokozottabb használatával.

Van persze folt, mely - akár némely szerelmi csalódás - kitisztíthatatlan.

3. Egy szót mondunk: tasak.

Tasakold a ruháidat! Ez egyrészt tisztábban tartja őket, másrészt okosan felcimkézve reggel vagy 10 percet spórolsz a válogatással. Se a por, se a moly nem rág műanyagot, csak szólunk.

4. Erősítsd meg a kabátod gombjait!

Nem egy nagy was ist das, de baromi sokat számít: jön az ősz, ezt általában a tél követi, te meg ne legyél láma, és ne hagyd, hogy a nap közepén veszítsd el a buttont az életed irányítása felett.

Szerinted mennyire lehet nehéz gombot varrni, ha egy MÁSFÉL PERCES DIY-videóban elmagyarázzák az egészet???

...különben is:

5. Tanulj meg alapdolgokat, és legyen felszerelésed hozzá!

A varrótű darabja 75 forint, most néztük, cérnád is legyen, jó, ha több színű, de fekete és fehér mindenképp. Legyen egy jó olló a dobozban még, kéne egy biztosítőtű is, meg talán egy gyűszű. Kb. ez a felszerelés legyen nálad, és akkor jó lesz.

6. Használj mosózsákot!

És mielőtt a közös mosókonyha masináit használod, töröld át a gép belsejét egy vizes-ecetes ronggyal. 

Ez itt a mosózsák különben:

Ez legfőképp a finomszövésű anyagokot védi meg mosás közben. Szevasz, kopás!

7. Fordítsd ki mosáskor a ruháidat

Pláne a nadrágot. Kopottas cuccokat akarsz? Igen? Ja, akkor inkább NE fordítsd ki.

8. Egyébként meg ne használj túl sok mosószert!

Egyrészt spórolj pls, másrészt pedig attól, hogy fél kupak helyett hármat raksz a gépbe, nem tisztább lesz, csak használtabb. Gondolj erre úgy, mint a stresszre: a mosás a ruhának stressz. Próbáld ki a mosógépet (NE!), neked is az lesz. 

A mosószer különben nem helyettesíthetetlen dolog. A mosószóda eleve tovább tart, van még olyan, hogy mosódió - ezek olyan cuccok, amik egyeseknek bejönnek, másoknak nem, a gugli pedig a barátod, okosan ki tudod keresni az esetleges alternatívákat.

9. Ne használd a szárítógépet, ha egy mód van rá

És van a koleszban szárító. A szárító: roncsol. A szobád talán van akkora, hogy ki tudj feszíteni (legalább a mosás idejére) egy szárítókötelet - ez jó ruhának, és  jó neked, mert a ruha friss illata a környezetednek is jót tesz.

10. Még néhány apróság

- kötött ruhadarabot HAJTOGASS, ne vállfáztasd - akkor nem nyúlik ki

- hazaértél? Király. Akkor pucold le a cipődet. Vizes rongy, vagy egyéb item, tök mindegy: csak legyen tiszta

- ha van időd, moss inkább kézzel. Oké, nem 1520-at írunk, de a hideg víz + te igazából akkora bajt még sosem okozott.

- zokni - alsónemű: külön. Törülköző: külön. Fekete ruha: külön. Fehér ruha: külön. Színes ruha: most mondjuk?