Kiss Gergely: ha nyerni akarsz, nem lehet kifogás

17/05/30 kedd
ujnemzedek.hu
Háromszoros olimpiai bajnok magyar vízilabdázó. Tegyük hozzá: jogász is. Baromi sokat elért, de baromira meg is küzdött érte – arról kérdeztük a DUE sajtófesztiválon két mondatban, mifene a bukás ellenszere.

- Sikeres, kb. mindent elért, befutott, vagy inkább beúszott sportolóként, mi a véleményed a siker reciprokáról, a kudarcról? Hogy lehet túllépni valamin, ami hatalmas buktának számít, mi lehet a motivációja azoknak, akik belekerülnek a kátyúba?

- Ha valakiben van olyan elgondolás, hogy a siker mindig tökéletes teljesítménnyel párosul, akkor az téved. A siker azt jelenti, legalábbis az én esetemben, hogy picivel több dolgot tudunk jól csinálni, mint a riválisunk – de azt is, hogy simán benne vannak a kudarcok, akár egy versenyen belül, akár egy meccsen belül, akár egy éven belül. Na, a sport például ezért is hasznos és jó, akár motiváció gyanánt is, mert megtanít arra, hogy ezekből a kudarcokból is fel tudjál állni, illetve arra is, hogy ne szállj el a sikereidtől. Ha megteszed, nagyot koppanhatsz.

- Tudsz a saját életedből olyan konkrét példát említeni, amikor nagyon nehéz volt azt mondani, hogy oké, akkor is megyek tovább?

- Hát, amikor még az Újpestben játszottam volt hat hónap, amikor – hogy is mondjam – javadalmazás nélkül kellett megdolgoznunk a sikerért. Aztán végül csak megnyertük a nemzetközi kupát – mert fel tudtuk szívni magunkat, azt mondtuk magunknak: „Sportemberek vagyunk, és a teljesítményünket nem befolyásolhatja az, ami a parton történik.” Persze, hogy baromi büszkék voltunk magunkra

- De mégis – és bocs, hogy ennyire ragaszkodom ehhez – mégis, mi volt az a dolog, ami miatt az anyagi problémák ellenére is vállaltátok a komoly feladatot?

- Mert ez, ha nyerni akarsz, nem lehet kifogás. A saját teljesítményeddel kell törődnöd, és nem sajnáltathatod magad. A mi dolgunk az volt, hogy  - akármilyen körülmények között, de – nyerjünk.