Kell-e neked biztosítás, ha külföldre utazol? Röviden: KELL

17/08/23 szerda
ujnemzedek.hu
Bővebben: többek között azért, mert egy kisebb baleset is borzasztó sokba fájhat, ha külföldön ér a baj.

Meg aztán ÉPP ELÉG neked a dologgal magával foglalkoznod - muszáj, hogy még a fejed is fájjon a kórházi számlák, a roncsolódott kocsi elszállítása, meg a mindenféle egyéb költségek miatt?

Nem.

Akkor ezt most csak így idetesszük: a Generali biztosító adatai szerint a kisebb ambuláns orvosi vizsgálatok költsége 28 ezer és 114 ezer forint közötti költséget jelent a nem biztosított turista számára, míg egy egy napos kórházi kivizsgálás díja akár 1-3 millió forint is lehet egyes országokban. 

EU-kártya

Az EU-kártyát például még a biztosításkötés ELŐTT érdemes kiváltani - a lényeg, hogy ezzel a magyar egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek, akik Magyarországon, vagy az Európai Unió más tagállamában rendelkeznek állandó lakóhellyel, egy másik tagállamban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetnek igénybe – orvosilag szükséges – egészségügyi szolgáltatásokat.

Képtalálat a következőre: „insurance gif”

Igazából alapellátásokról beszélünk - hogy ezek pontosan melyek, azokról Itt találsz felvilágosítást. Fontos: az, hogy EU-s kártyád van, még nem jelenti azt, hogy nem kell biztosítást kötnöd!

Oké, de milyet?

Ahogy a netrisk.hu-n is szerepel: olyat, amilyen utazást tervezel. Minden biztosító utasbiztosítási terméke tartalmaz 24 órás asszisztencia szolgáltatást, élet-, baleset- és betegségbiztosítási szolgáltatást, továbbá több módozat esetében felelősség-, jogvédelem- és poggyászbiztosítást. Az asszisztencia szolgáltatás keretében telefonon kaphatunk eligazítást arról, hogy ha lebetegedtünk vagy balesetet szenvedtünk, hol és milyen egészségügyi ellátást vehetünk igénybe a biztosító költségén, és milyen finanszírozási konstrukcióval kell számolnunk.

Az élet-, baleset- és betegségbiztosítás alatt általában a biztosítók további asszisztencia szolgáltatásokat kínálnak: például értesítik a hozzátartozóidat a balesetről, megszervezik a kiutazásukat, térítik az idő előtti hazautazással járó költségeket, ilyesmi. A biztosító kártérítést fizet baleseti rokkantság és csonttörés esetén is.

A poggyászbiztosítás tartalmazza a poggyászban eset károk megtérítését, a poggyász-lopás esetén a költségek limitált megtérítését, esetleg a poggyászkésésből adódó költségtérítést. Köthetsz gépjárműbiztosítást is, ha épp autóval vágsz neki.

És így tovább

Viszont talán nem is az a legfontosabb, MIRE kötöd a szerződést - a lényeg mindig az, amit az adott szerződés TARTALMAZ. Sokan esnek pofára akkor, amikor az árkalkuláló célgépezet kínálta legolcsóbb biztosítást kötik meg sebtiben, aztán amikor beüt a krach, csak állnak ott, és pislognak, mert a papír kb. semmit nem ér abban a szituban, amibe csöppentek.

Képtalálat a következőre: „insurance gif”

Figyelj oda az extrém körülményekre. Pl.: a hobbi szintű búvárkodás általában 40 m mélységig fedezett a szimpla utasbiztosításon belül - amennyiben ennél mélyebbre merülsz, kifejezetten ilyen célra fejlesztett utasbiztosítást érdemes, mit érdemes, KELL vásárolni. A poggyászbiztosítás általában nemhogy az aranyrudakra, de olykor még a laptopra, fényképezőgépre sem terjed ki - mielőtt aláírod a szerződést, épp ezért kérdezz meg mindent. Előfordulhat, hogy az apróbetűs részben olyasmi is szerepel, amire nem számítanál. Érdemes ezekkel mindenképp előhuzakodni:

- az adott országba TÉNYLEG érvényes az én biztosításom? (Oké, EU-s országban + Svájc ez általában nem is kérdés, de sokat nemvesztesz azzal, ha megtudakolod - itt kell előhuzakodnunk azzal, hogy az EU-s tagállamokon kívül a helyzet még cifrább, ezért nem is megyünk bele most)

- minden feltételnek megfelelek ahhoz, hogy adott esetben érvénybe lépjen a biztosításom? (Oltások? Betöltött kor? Csillagjegy? Asszcendens? A legapróbb marhaság is fontos lehet, kivéve az utolsó kettőt.)

- mire NEM terjed ki a biztosítás? (hazaszállítanak-e adott esetben pl.? A fényképezőgépemet, ha ellopják, kifizeti-e a biztosító - és ha kifizeti, az adott típusnak megfelelő árat jutattják-e vissza? Kapok-e mondjuk tolmácsot, ha a berlini kórházban ébredve épp nem beszélek németül? Egyáltalán: az adott intézménynél pontosan MIBEN merül ki az asszisztencia?)

Ezek fontos dolgok, és inkább  ne tudd meg, mennyire azok. De ha már abban a helyzetben vagy, hogy muszáj megtudnod, jó, ha nem ér meglepetés!