Kamu poszt a Facebookon: "Ezt csináld, hogy sok ismerősöd lássa a posztjaid"

18/09/12 szerda
ujnemzedek.hu
Újabb kamu hír terjed a Facebook-felhasználók között. A poszt szerint úgy változott a legnépszerűbb közösségi oldal algoritmusa, hogy csak nagyon kevés ismerősünk láthatja alapból a posztjainkat. Megoldást is javasol a kamuproblémára a vírusként terjedő poszt - ami egyébként pontosan ugyanakkora kamu.

Az igaz, hogy megváltozott a Facebook algoritmusa - ahogyan már jó néhányszor korábban is - de ezen kívül semmi más.

A konkrét felhívás így hangzik:

A Facebook-algoritmus megváltozott: Nem túl sok barátom bejegyzését látom… Mit lehet tenni? Hogy lehet elkerülni, hogy ne mindig ugyanazt a 26 FB-os barátod lásd – és szinte senki mást? Ez a bejegyzés megmagyarázza, miért nem látjuk a barátaink összes bejegyzését. Vicces, azt hittem, ha követem a facebook-on, meglátom, mit tesz közzé. Többé már nem…

A hírfolyamodban tapasztalhattad Te is a közelmúltban, hogy csak néhány ember bejegyzéseit mutatja be a Fb, kb. 25-öt. Ráadásul többször is ugyanazt, mert a facebooknak új algoritmus van. A rendszerük kiválasztja azokat, akik el fogják olvasni a bejegyzésedet. Én azonban szeretném magam választani, ezért kérek egy szívességet!! Ha ezt az üzenetet elolvastad, hagyj nekem egy gyors megjegyzést. (Egy “hello”, egy matrica, amit csak akarsz) Így meg fogsz jelenni a hírfolyamomon! Ellenkező esetben a facebook dönti el, hogy kit mutasson meg nekem, higy szerinte kik az én barátaim – amit én nem szeretnék…

Ne habozz lemásolni és felrakni ezt a levelet az oldaladra! Ha ezt nem teszed akkor ez lesz az oka hogy nem láthatod a barátaid sok sok bejegyzését. (…)

(A posztot bármiféle javítás vagy változtatás nélkül közöltük - szóval a helyesírást ne innen tanuljátok... :P )

A fenti üzenethez hasonlóan, még több variáció létezik szerte a világban, amelyek szerint, ha nem másolod a szöveget és osztod meg a profilodon, maximum 26 embert fog elérni a kiposztolni kívánt információ.


Forrás: Stocksnap

Ne hidd el a kamu posztok tartalmát

A Facebook képviselője megerősítette, hogy az oldalukon terjedő üzenet nem igaz, ezért nincs értelme megosztani. Az oldal algoritmusok alapján működik, ami azt eredményezi, hogy nem mindig látjuk minden ismerősünk bejegyzéseit. Többségében azokat látjuk, amik érdekelhetnek minket. De szó sincs sem 26 fős, sem bármilyen más plafonról - egyik bejegyzésünket sokkal kevesebben, ha pedig valami népszerűt osztunk meg, ennél jóval többen is lájkol(hat)ják. 

Mi a megoldás?

Van olyan opció, amit bevethetünk annak érdekében, hogy szabályozzuk, miket látunk a hírfolyamunkban. Beállíthatjuk azt, hogy ismerőseink közül kinek a profilját akarjuk látni. Ehhez a következőt kell tenned:

  1. Kattints a látni kívánt Facebook-oldal jobb felső sarkából elérhető legödülő menüre.
  2. Válaszd ki a Hírfolyam-beállítások pontot.
  3. Az elsőként megjelenők beállítása pontra kattintva megadhatod, mely emberek vagy oldalak bejegyzései jelenjenek meg a hírfolyamod tetején.

Forrás: Washington Post, Snopes