Kampány a Kék Bálna ellen - győzhet-e a Zöld Elefánt?

17/04/04 kedd
ujnemzedek.hu
Nagyobb hülyeség talán volt a neten, károsabb viszont tuti nem - szerencsére vannak, akik lenyomnák a Kéket.

Hogy is írtunk korábban a Kék Bálna néven komoly netes karriert befutó dologról? Irtózatos szemétség? Iszonyat baromság? Szimplán gonosz IZÉ? Ja, nem: igazából felhívtuk a figyelmet arra, hogy "a dolog nem újkeletű, már 2013 óta jelen van a neten a Kék Bálna elnevezésű program, amihez virtuális csoportot elsőként egy Moszkva közelében élő 21 éves férfi, Filipp Bugyejkin hozott létre. Online felületeken álnéven regisztrált, Filipp Fox néven vezette a f57-es csoportját is a Facebook orosz változatán, a Vkontakte oldalon. Bugyejkint tavaly novemberben letartóztatták legalább 15 fiatal halálba kényszerítésének vádjával, akiket internetes oldalán vett rá az öngyilkosságra. A férfi később elismerte, hogy ő a felelős a csoporthoz csatlakozó fiatalok haláláért.

„Az öngyilkos fiatalok boldogan haltak meg, azt kínáltam nekik, amiben életükben soha nem részesedhettek: melegséget, megértést, kapcsolatot" – közölte az egészen elborult Bugyejkin a St.Petersburg.ru internetes oldalon megjelent interjúban. Hozzátette, az f57-es csoport létrehozásával nem az volt a célja, hogy bárkit is öngyilkosságba kergessen, hanem hogy minél több lájkot szerezzen."

Oké, nem tettük ténylegesen hozzá, hogy mit gondolunk az egészről: 

szerintünk ótvar nagy rohadék, aki ilyesmit gründol.

Ugye a dolog úgy megy, hogy egyre gázabb dolgokra veszik rá a tiniket ezek a bunkó  a "szervezők" - vágd meg magad, állj ki a tető szélére, aztán legyél öngyilkos. Ha az illető nem csinálja meg a kiszabott feladatokat, a barátságos hangnem fenyegetővé válik - "Ha öngyilkos leszel, nyertél. Ha nem, mi majd segítünk."

Persze, hogy közben mások is felkapták a fejüket a lájkmágnes témára - egy dologra senki sem gondolt, hogy vajon mi van akkor, ha ez egész egy büdös nagy hoax? Hazudunk: a zseniális Urban Legends naná, hogy utánajárt az egésznek - a tanulságos cikk többek között arról is szól, mi az erről szóló anyagoknak (pl. annak, amit most éppen olvasol) a felelőssége az egésszel kapcsolatban. Mi magunk pl. már korábban összeszedtük, hol kérhetsz segítséget, ha bajba jutottál (pl. megtaláltak ezek az idió az "emberek".) - kattints ide, és egy rakat elérhetőséggel szolgálunk azonnal.

A bulvárhírek maradtak bulvárhírek - a Blikk például arról tudósít, hogy magyar tinédzserek kisebb csoportja, szüleik együttműködésével lelki elsősegélyt ad a talajt vesztett fiatalok számára. Az önkéntesek a közösségi hálón próbálják lebeszélni a gyerekeket a csatlakozásról. Ám talán a népszerű, Facebookon is működő töritanár, Jocó bácsi az első, aki konkrét ellenkampányt indított a Kék Bálnával szemben. A lényeg, hogy ő is feladatok teljesítését kéri - ezek azonban nemhogy kárt nem okoznak, de még másoknak is örömet okozhatnak.

ZÖLD ELEFÁNT KIHÍVÁS

1. Naponta beszélgess pár szót egy olyan osztálytársaddal, akivel nem nagyon szoktál. Ha megismered, akkor lehet, hogy rájössz, valójában ő is ugyanolyan jó fej, mint a többiek.

2. Naponta mosolyogj rá az utcán, iskolában egy olyan emberre, aki szomorúnak látszik. Figyeld az emberek reakcióit, hogyan reagálnak erre!

3. Olvass és nézz meséket, olyanokat, amiket gyerekként szerettél. Hidd el, nem ciki, ha Tom és Jerry-t vagy Kisvakondot nézel 16 évesen, sőt. Én mind a mai napig nézem gyerekkorom meséit és jót szórakozom rajtuk. Akkor te miért ne tennéd?

4. Naponta segíts valamit otthon a szüleidnek: legyen ez a szemét levitele, a koszos ruha szennyestartóba tétele vagy akár egy finom szendvics készítése vacsorára. Hidd el, a barátaiddal is könnyebben elengednek ezután...

5. Rajzolj kicsi zöld elefántot egy papírlapra és add oda valakinek azzal a kívánsággal, hogy "Legyen szép napod!"

6. Amikor csak teheted, kirándulj, játssz a barátaiddal a szabadban. Nézzetek meg szép helyeket, szép épületeket. Közben pedig nevessetek, szórakozzatok! Ezek a boldog pillanatok nagyon sokáig megmaradnak az ember emlékezetében és könnyedén átlendítik a nehéz pillanatokat!

7. Kérj bocsánatot, ha valakit megbántottál! Ne őrizz haragot, ne fújj rá, hisz valaha jóban voltatok! És biztos, csak egy hülye félreértés, ami miatt összevesztetek. Amiatt meg felesleges fasírtban lenni!

8. Hallgass vidám zenéket, énekelj és ha kedved van, akkor táncolj az utcán, séta közben. Igen, lehet, hogy bolondnak néz valaki, de számít ez? Nem! Az a fontos, hogy te jól érzed magad és kiegyensúlyozott vagy!

9. Minden nap úgy feküdj le aludni, hogy elalvás előtt az ágyban felidézel egy olyan pillanatot, ami az adott napodban jó volt, vicces volt és boldogsággal töltött el! Hidd el, sokkal könnyebben és nyugodtabban alszol el és még az álmod is szebb lesz!

10. Ha ezeket mindet megtetted és megteszed naponta, akkor eszedbe sem fog jutni szomorkodni és mindenféle idióta, önmagadnak ártó kihívásokban részt venni, hisz kiegyensúlyozott leszel, boldog és barátokkal, örömteli pillanatokkal fognak telve a napjaid... Viszont azt se felejtsd el, hogy kamaszként és később felnőttként is természetes az, hogy néha rossz kedved van, mert ez az élet velejárója. Viszont csak rajtad múlik, hogy sajnáltatod magad, vagy nevetsz egyet a világ képébe és mész tovább, előre! :)