Kabooom! Itt a szuperhős-terápia!

17/06/21 szerda
ujnemzedek.hu
Egy módszer, ami kedvenc karakterünk segítségével gyógyít.

Sorra jönnek a legújabb szuperhős filmek, melyek olyan karaktereket adnak a közönség számára, mint Vasember, Pókember, vagy Superman, ráadásul a gyerekek mellett a felnőtteket is egyaránt bevonzza a mozikba ez a kitalált univerzum és hősei. Egyre jobban látszik az is, hogy ezek a típusú filmek nagy szerepet játszanak az aktuális popkultúrában: megnevettetnek, sírásra késztetnek – az érzelmek palettáját bejárhatjuk velük – kiragadnak az unalmas és szürke mindennapokból.

Nem is gondolnánk, hogy ezek a kitalált karakterek, milyen nagy segítségükre lehetnek.

Azt már régen megállapították, hogy a háborús veteránok, a görög mitológia történeteit felhasználva, könnyebben mesélnek az általuk átélt szörnyűségekről és dolgozzák fel a traumákat. Emellett egyes kutatások szerint a Harry Potter is hasznos lehet a probléma leküzdésében és elfogadásra ösztönözhet. A terapeuták azért nyúltak a mai, népszerű szuperhősök karaktereihez, mert úgy vélik, ezeknek keresztül feldolgozhatjuk legmélyebb félelmeinket is. A képregény-terápiás módszer sikert aratott és előszeretettel használják depresszió, poszttraumás stressz-zavar és szorongás kezelésére is.

És akkor most a szuperhősök gyógyítanak?

Naná! Az eljárás még viszonylag új és még nincs meghatározott rendszere, de két variációval próbálkoznak a szakemberek. Az elsőben a hősökről szóló filmek, könyvek, képregényeket használnak eszközként arra, hogy a betegeknek jobban megismerjék az adott karaktereket (erősségeiket, gyengeségeiket, félelmeiket stb) és megtalálják velük a közös tulajdonságokat, így idézzenek elő pozitív változást a személyiségükben. A másik esetben konkrét problémákra és hősökre fókuszálnak inkább, például amikor Batman karakterén keresztül segítenek valakinek feldolgozni egy családtag elvesztését.

Hogy ez miért is jó?

Mert, amikor egy beteg rájön arra, hogy egy szuperhős is küzdhet hasonló fájdalmakkal és problémákkal, mint ő, az komoly fiziológiai folyamatokat indíthat el benne. Ilyenkor megnő az oxitocin termelés a szervezetben, ami szorosan kapcsolatban áll a szeretet és a bizalom érzésével, ezáltal csökken a stressz és a szorongás érzése.  A képregények szereplői között a legtöbben a félelem, különcség és a veszteség érzésével küzdenek.  Egy kiközösített kisgyereknek ez tökéletes példa lehet abban, hogy kezelje a helyzetet valamint, hogy elfogadja magát.

Harvardi kutatások szerint például ha két percig szuperhőspózban állunk, az mérhetően pozitív hatással van ránk, mivel erősít az önbizalmat. Azt is megállapították, hogy nehéz feladat vagy tárgyalás előtt felvett hős-póz hatására nagyobb kockázatot merünk vállalni. Ráadásul az ajtónk előtt elsétáló kollégáknak is okozunk néhány derűs másodpercet...